Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupţie a vulcanului Anak Krakatau: fumul şi cenuşa au ajuns până la 3.000 de metri altitudine

bbc.com
vulcan lascar

Erupţie a vulcanului Anak Krakatau: fumul şi cenuşa au ajuns până la 3.000 de metri altitudine.

Vulcanul indonezian Anak Krakatau, care în decembrie 2018 a provocat un tsunami soldat cu peste 400 de morţi, a expulzat vineri nori de fum şi cenuşă până la o altitudine de aproximativ 3.000 de metri, au anunţat autorităţile, transmite EFE.

Centrul indonezian pentru vulcanologie şi atenuarea riscurilor geologice a indicat pe site-ul său că vulcanul, cu un nivel de activitate 3 (din maximum 4), a înregistrat la ora locală 8:46 (1:46 GMT) o erupţie de 56 de secunde, conform Agerpres.

Erupţia a fost precedată de o alta, care a avut loc cu aproximativ o oră înainte, de intensitate mai mică şi cu o durată de peste 13 minute, în timpul căreia fumul şi cenuşa expulzate au ajuns până la 957 de metri înălţime.

Alte erupţii, mai mici, au fost înregistrate joi - de două ori - şi marţi.

Ca urmare a intensificării activităţii vulcanului, situat în strâmtoarea ce desparte insulele Sumatra şi Java şi al cărui vârf se ridică la 157 de metri deasupra nivelului mării, autorităţile au menţinut zona de siguranţă instituită pe o rază de 5 kilometri în jurul vulcanului.

La 22 decembrie 2018, o puternică erupţie nocturnă a vulcanului a condus la prăbuşirea parţială a conului său. Evenimentul a provocat un tsunami ce a surprins sute de persoane care îşi petreceau sărbătorile de Crăciun pe coastele Java şi Sumatra. Peste 400 de oameni au murit şi aproximativ 14.000 au fost răniţi, conform cifrelor oficiale.

Descoperit în 1927, Anak Krakatoa (în spaniolă, fiul lui Krakatoa) a apărut din ape la peste o jumătate de secol după marea erupţie a legendarului Krakatoa, a cărui caldeiră s-a prăbuşit în 1883 după o serie de erupţii masive soldate cu peste 36.000 de morţi şi ale căror efecte au fost resimţite în întreaga lume timp de mai multe luni.

Indonezia este situată pe aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică, zguduită în fiecare an de aproximativ 7.000 de cutremure, majoritatea de intensitate moderată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.