Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eşec al negocierilor pentru un guvern de centru-dreapta în Islanda

flag islanda

Negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta în Islanda implicând conservatorii şi două partide centriste au eşuat marţi, lăsând ţara în incertitudine la mai mult de trei săptămâni după alegerile legislative, relatează AFP. Eşecul a fost anunţat de preşedintele Partidului Independenţei (dreapta), Bjarni Benediktsson, cea mai mare formaţiune în ţară cu 21 de deputaţi din 63.

"Consultările din ultimele zile au arătat că ar fi imprudent să se guverneze cu o scurtă majoritate", a estimat el la televiziunea publică Ruv. Preşedintele Viitorului Luminos, Ottarr Proppe, a explicat în faţa presei că nu a fost posibil să se pună de acord asupra mai multor chestiuni sensibile: reformele instituţionale, Uniunea Europeană şi pescuitul. Vineri, Partidul Independenţei a anunţat lansarea discuţiilor cu Regenerarea (partid liberal de centru-dreapta, 7 deputaţi) şi Viitorul Luminos (centrist, 4 deputaţi). Dar această formă de coaliţie se anunţa ca foarte precară.

Regenerarea a fost creată de foşti aleşi şi militanţi ai Partidului Independenţei obosiţi de euroscepticism sau de apropierea prea mare a partidului de mediul de afaceri. Rezultatul este greu de anticipat, în timp ce nici stânga nu mai deţine la fel ca dreapta majoritatea absolută după alegerile din 29 octombrie.

O necunoscută este atitudinea Partidului Piraţilor (contestatar) plasat pe al treilea loc, cu 10 deputaţi. După eşecul acestor negocieri, preşedintele islandez Gudni Johannesson va fi însărcinat să aleagă un alt lider de partid pentru a încerca să formeze o coaliţie, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.