Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec total: Coreea de Nord anunță oficial a doua ratare a lansării unui satelit spion / Reacția vehementă a Casei Albe

aljazeera.com
satelit coreea de nord

Coreea de Nord a anunţat, joi, că a doua sa încercare în trei luni de a plasa pe orbită un satelit spion a eşuat şi a promis că va încerca din nou în octombrie, potrivit AFP, citat de news.ro.

Potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA, "a doua lansare a satelitului de recunoaştere Malligyong-1 la bordul rachetei purtătoare de tip nou Chollima-1" a avut loc în zorii zilei de 24 august la Sohae, în provincia Phyongan de Nord.

"Fazele unu şi doi ale zborului rachetei au decurs normal, dar lansarea a eşuat din cauza unei erori a sistemului de lansare de urgenţă în timpul celei de-a treia faze de zbor", a precizat KCNA.

Potrivit agenţiei, "cauza accidentului nu reprezintă o problemă majoră", iar Phenianul va efectua o a treia lansare în octombrie, după ce va lua măsuri corective.

Potrivit Statului Major interarme sud-coreean, racheta a fost lansată în jurul orei 03.50 (18.50 GMT miercuri) în direcţia sud şi "a traversat spaţiul aerian internaţional" deasupra Mării Galbene.

Guvernul sud-coreean şi-a convocat Consiliul Naţional de Securitate pentru a condamna lansarea, deplângând faptul că Coreea de Nord "iroseşte resurse limitate pe provocări nesăbuite, în timp ce dă vina pe oficialii subalterni pentru situaţia economică care îşi împinge poporul spre foamete şi moarte".

Am confirmat că, de data aceasta, nimic nu a fost plasat pe orbita Pământului în timpul lansării şi, prin urmare, o considerăm un eşec", a declarat presei premierul japonez Fumio Kishida. Cu toate acestea, un astfel de comportament contravine rezoluţiilor ONU, iar noi am protestat deja cu fermitate", a adăugat el.

Kishida indicase anterior că proiectilul a trecut prin spaţiul aerian japonez, deasupra arhipelagului Okinawa.

Marţi, Phenianul informase Japonia că lansarea va avea loc între 24 şi 31 august, ceea ce a determinat Tokyo să mobilizeze nave şi să pună în alertă sistemul său de apărare antirachetă PAC-3.

Preşedinţia SUA a "condamnat ferm" miercuri încercarea Coreei de Nord de a lansa un satelit spion, acuzând-o de "agravarea tensiunilor", relatează joi AFP, citat de Agerpres.

În pofida eşecului, lansarea constituie o "încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, agravează tensiunile şi creşte riscurile de destabilizare a situaţiei de securitate în regiune şi nu numai", a declarat, potrivit unui comunicat, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson.

Coreea de Nord a anunţat joi că a doua încercare în trei luni de a plasa pe orbită un satelit spion a eşuat şi a promis că un nou test va fi efectuat în luna octombrie.

Potrivit agenţiei de presă nord-coreene ACTC, această "a doua lansare a satelitului de recunoaştere Malligyong-1 la bordul rachetei de transport de tip nou Chollima-1" a avut loc în dimineaţa zilei de 24 august în Sohae, provincia Phyongan, în nordul ţării.

"Fazele unu şi doi ale zborului rachetei au fost normale, dar lansarea a eşuat din cauza unei erori în sistemul de acţionare de urgenţă în timpul celei de-a treia etape de zbor", a indicat ACTC.

Seulul a calificat o astfel de lansare drept "ilegală", deoarece încalcă sancţiunile ONU care interzic Coreei de Nord să efectueze teste cu ajutorul tehnologiei balistice, care este folosită atât pentru lansări spaţiale, cât şi pentru lansări de rachete.

La Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat, de asemenea, că orice lansare efectuată de Phenian cu ajutorul tehnologiei balistice "încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate".

Lansarea a avut loc la doar câteva zile după ce liderii SUA, Coreei de Sud şi Japoniei au organizat un summit în SUA, având pe ordinea de zi ameninţările nucleare ale Coreei de Nord.

La 31 mai, Coreea de Nord a încercat să lanseze ceea ce a descris ca fiind primul său satelit militar de recunoaştere. Dar racheta care îl transporta s-a prăbuşit în Marea Galbenă la câteva minute după decolare.

După o operaţiune complexă de 36 de zile pe mare, armata sud-coreeană a recuperat în cele din urmă părţi ale rachetei şi ale satelitului. După ce a fost examinat de experţi sud-coreeni şi americani, Ministerul sud-coreean al Apărării a concluzionat că satelitul nu avea "nicio utilitate militară".

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut din dezvoltarea unui satelit militar de spionaj o prioritate pentru a "înfrunta acţiunile militare periculoase ale Statelor Unite şi ale vasalilor săi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.