Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșecul electoratului Facebook

Campania electorală se apropie de final. În continuare, PSD și PNL conduc în preferințele electoratului. Partidele mici, se zbat în jurul pragului electoral.

O radiografie cât mai aproape de adevăr ar surprinde următoarele elemente:

PSD are etichetele de ”partid al corupților”, ”partidul baronilor locali”. Președintele partidului este condamnat penal, fostul președinte este și el urmărit penal. Pe de altă parte, PSD a reușit să inducă în electorat următoarea idee: „am mărit pensiile și salariile, am reparat nedreptățile guvernului Boc”. La final, după ce analizezi plusurile și minusurile, constați că  PSD are un electorat în jur de 30-35%, iar scandalurile de corupție nu îl afectează aproape deloc.

PNL, în percepția publică, este partidul care a încercat să se reformeze fără prea mult succes. Deși a adoptat criteriile de integritate, nu a reușit să implementeze în percepție faptul că această reformă a reușit. Liberalii au o vulnerabilitate majoră-foștii pdl-iști care „au tăiat salariile”. Deși anii au trecut, electoratul nu a uitat măsurile de austeritate, iar dezvăluirile din cazul ANRP au făcut ca frustrarea să crească. În timp ce populația răbda efectele crizei, oameni politici aparținând fostului PDL obțineau ilegal sume mari de bani.

PNL beneficiază de  faptul că este perceput ca singura alternativă reală la adresa PSD, cu alte cuvinte, toți cei care vor să dea un vot negativ la adresa PSD, un vot util însă, vor alege liberalii și nu un partid mic. PNL are și el la nivel național un electorat în jurul cifrei de 30%.

PMP, partidul lui Băsescu, se zbate în jurul cifrei de 5 %. Construit în jurul liderului său, popularii nu au reușit să impună în electorat faptul că sunt un „partid nou”. Votanții pmp-iști sunt mai degrabă din zona simpatizanților fostului președinte.

ALDE-construit pe imaginea lui Tăriceanu, a atras nemulțumiții din zona fostului USL.

M10 aproape inexistent. Se zbate în marja de eroare 1-3%

USB este un partid strict local. În București probabil va scoate un scor bun, dar este un partid construit strict ca vehicol pentru Nicușor Dan.

Partidele mari dețin conducerea în preferința electoratului. Indiferent de scandalurile de corupție, indiferent de pașii greșiți pe care îi fac, de susținerea unor aberații legislative, de populismul deșanțat, partidele mari reușesc să își păstreze locurile fruntașe.

Politica este cinică. Se joacă pe voturi. Nu contează cum reușești să le aduci. La final, când se trage linia, câștigă cel care a adunat cele mai multe voturi. În politică, nu există Don Qujote și nici „măicuțe”, sunt interese, bani, rețele.

România nu este încă pregătită pentru un „altfel de politică”. Apărătorii principiilor, oamenii de bună credință, încă, nu se pot coagula într-o forță capabilă să preia conducerea. Sunt voci antisistem care se amestecă cu cele raționale, principiale, dar care nu pot face o masă critică atât de necesară schimbării mult așteptate. Indiferent de forța lor din online, indiferent de cât de activi sunt, nu pot forma o forță politică. Mulți se delimitează din ce în ce mai mult de fenomenul politic și se resemnează spunând că nu merg la vot pentru că toți sunt la fel.

Se va reforma clasa politică? Poate, da, dar după alegeri. În timpul alegerilor contează doar un singur lucru: captarea câtor mai multor voturi. Cine va putea face reforma clasei politice? Așa cum sunt lucrurile acum, doar partidele vechi. În timp, vor face o reformă, chit că la început va fi o cosmetizare, un face-lift, cu timpul, poate, vor trece și la lucruri de substanță. Partidele mici vor ieși din scenă după aceste alegeri. Nu vor putea să reziste un ciclu electoral de 4 ani singure, pe picioarele lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.