Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșecul unei țări de a se îngriji de cetățenii săi cei mai vulnerabili: De ce îi eutanasiază Canada pe cei săraci?

cbc.ca
saraci

După ce a pledat fără succes pentru o locuință la prețuri accesibile care să o ajute să își amelioreze starea de sănătate cronică, o femeie din Canada și-a pus capăt zilelor în februarie, în conformitate cu legile țării privind sinuciderea asistată. O altă femeie, care suferă de aceeași afecțiune și care trăiește, de asemenea, din plăți de invaliditate, a ajuns aproape de aprobarea finală pentru a-și pune capăt vieții.

Cele două cazuri intens mediatizate au stârnit neîncredere și indignare și au pus în lumină legile canadiene privind dreptul la moarte, despre care criticii susțin că sunt folosite în mod abuziv pentru a-i pedepsi pe cei săraci și bolnavi. La sfârșitul lunii aprilie, The Spectator a publicat un articol cu un titlu provocator: De ce îi eutanasiază Canada pe cei săraci?

Însă experții medicali și juridici avertizează că mediatizarea prea simplificată a acestor cazuri nu reușește să surprindă realitățile sistemului și avertizează că mediatizarea senzaționalistă a câtorva cazuri "extreme" ignoră o criză mai amplă a sistemelor de sănătate din țară.

În februarie, o femeie în vârstă de 51 de ani din Ontario, cunoscută sub numele de Sophia, a beneficiat de moarte asistată, după ce afecțiunea sa cronică a devenit intolerabilă, iar salariul mic de invaliditate nu i-a permis să supraviețuiască, potrivit CTV News.

"Guvernul mă vede ca pe un gunoi dispensabil, o plângăcioasă, inutilă și o pacoste", a spus ea într-o înregistrare video. Timp de doi ani, ea și prietenii ei au pledat fără succes pentru condiții de viață mai bune, a declarat ea.

Pentru activiști, aceste cazuri au ajuns să reprezinte eșecul Canadei de a se îngriji de cetățenii săi cei mai vulnerabili și au ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care sunt aplicate legile privind sinuciderea asistată, informează theguardian.com.

Când Canada a introdus legislația privind sinuciderea asistată în 2016, grupurile de susținere au ridicat temeri că populațiile vulnerabile ar putea fi vizate sau că medicii ar fi forțați să treacă peste jurămintele pe care le-au depus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.