Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Este acum ori niciodată' - Israelul face apel la întreaga lume pentru a opri Iranul să devină o putere nucleară

israel iran israel

Lumea trebuie să înțeleagă că acestea sunt ultimele momente în care mai poate opri Teheranul să producă arme nucleare, acum că Agenția Internațională pentru Energie Atomică a detectat o îmbogățire a uraniului iranian de 84%, avertizează Israelul.

"Este acum sau niciodată" pentru a opri Iranul, a declarat luni consilierul pentru securitate națională al Israelului, Tzachi Hanegbi, într-un interviu public realizat de redactorul-șef al cotidianului The Jerusalem Post, Yaakov Katz, pentru Conferința președinților principalelor organizații evreiești americane.

El a vorbit la doar o zi după ce rapoartele publicate de Bloomberg și Reuters au dezvăluit că Iranul este aproape de îmbogățirea uraniului în proporție de 90% pentru armament.

Evoluția "este îngrijorătoare", a spus el.

Anterior, se știa că Iranul îmbogățea uraniu la 60%.

"Încercăm să convingem pe toată lumea că, pentru a preveni o confruntare cu Iranul, trebuie să existe o amenințare militară credibilă", fie din partea Israelului, a SUA sau a comunității globale, a spus el.

Israelul nu este surprins de îmbogățirea uraniului de calitate militară de către Iran

Vestea că Iranul este pe punctul de a îmbogăți uraniu pentru armament nu a surprins Israelul, a declarat Hanegbi, care a subliniat că statul evreu a încercat de mult timp să alerteze comunitatea globală cu privire la pericolul tot mai mare din partea Teheranului.

Inițial, au fost unii care au crezut că îmbogățirea uraniului de către Iran ar putea fi pentru uz civil, a spus Hanegbi, dar faptul că Teheranul a îmbogățit uraniu la 84%, care este folosit doar pentru producția de arme, nu lasă nicio îndoială cu privire la motivele sale.

"Lumea recunoaște acum ceea ce am încercat să explicăm de atâția ani că eforturile Iranului nu sunt pentru uz civil", a declarat Hanegbi.

El a cerut Consiliului Guvernatorilor AIEA să adopte o poziție dură împotriva Iranului atunci când organismul format din 35 de națiuni se va reuni pe 6 martie la Viena.

Printre membrii AIEA care au fost mai reticenți în a adopta o poziție dură față de Iran s-au numărat Germania și Marea Britanie, a spus Hanegbi.

În schimb, a spus el, Statele Unite sunt mult mai aproape de a avea aceeași poziție ca și Israelul. Cele două țări sunt pe aceeași lungime de undă acum, "mai mult ca niciodată", a spus el.

"Statele Unite au fost reticente pentru foarte mult timp să accepte linia noastră", a spus Hanegbi. Când administrația Obama a semnat Planul comun de acțiune cuprinzător în 2015, cunoscut și sub numele de acordul cu Iranul, împreună cu alte cinci puteri mondiale, Israelul a simțit că a eșuat, a explicat el.

Semnatarii acelui acord au crezut că acesta va întârzia capacitatea Iranului de a dezvolta o armă nucleară, în timp ce Israelul, care s-a opus acordului, a susținut că acesta a facilitat Teheranului să devină în cele din urmă o putere nucleară.

Fostul președinte american Donald Trump a fost de acord cu Israelul și a ieșit din acord în 2018. Președintele SUA, Joe Biden, a încercat inițial să îl reactiveze, dar de atunci a ajuns la concluzia că nu este posibil să facă acest lucru.

Acordul este atât de latent încât problema nici măcar nu apare în conversațiile Israelului cu oficialii americani, a declarat Hanegbi. SUA spun că "nu mai este pe masă", a spus Hanegbi.

Acest lucru permite celor două țări să discute o "abordare mai realistă", a spus Hanegbi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.