Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ești mușcat mai des de țânțari față de alți oameni? S-a aflat ce anume îi atrage la anumite persoane

Tion
West Nile

Țânțarii pot fi o mare bătaie de cap, în special atunci când suntem în aer liber. Oamenii de știință au făcut un experiement pe scară largă pentru a afla ce anume îi atrage pe țânțari să muște în special anumiți oameni și au aflat că persoanele care emit o cantitate mai mare de acizi carboxilici sunt ”gustările” preferate ale țânțarilor, informează CNN.

„Am fost foarte motivați să încercăm să dezvoltăm un sistem prin care să putem studia comportamentul țânțarului african care transmite malaria într-un habitat natural", a declarat McMeniman. Totodată, oamenii de știință au vrut să compare preferințele olfactive ale țânțarilor, să observe capacitatea insectelor de a urmări mirosurile pe distanțe de 20 de metri și să le studieze în timpul orelor în care sunt cele mai active, între orele 22:00 și 2:00.

Vercetătorii au amenajat un spațiu de mărimea unui patinoar în care se aflau șase corturi în care urmau să doarmă participanții la studiu. Astfel, mirosul unic al participanților a fost distribuit în spațiul principal prin tuburi lungi, unde se aflau materiale absorbante, încălzite și îmbibate cu dioxid de carbon pentru a imita mirosul unui om care doarme.

Sute de țânțari din instalația principală de 20 de metri pe 20 de metri au fost apoi „răsfățați” cu mirosurile subiecților adormiți. Cu ajutorul unor camere, cercetătorii au urmărit deplasarea țânțarilor către diferitele probe.

Sunt atrași de acizii carboxilici

Țânțarii au fost atrași cel mai mult de acizii carboxilici din aer, inclusiv de acidul butiric, un compus prezent în brânzeturi. Acești acizi carboxilici sunt produși de bacteriile de pe pielea noastră.

În timp ce acizii carboxilici atrăgeau țânțarii, insectele păreau să fie alungate de o altă substanță chimică numită eucaliptol, care este prezentă în plante. Cercetătorii au presupus că una dintre mostrele cu o concentrație mare de eucaliptol ar fi putut fi legată de dieta unuia dintre participanți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.