Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Estonia va acorda subvenții pentru energie în valoare de 125 de milioane de euro

Inquam Photos / George Calin
depozite gaze

După ce a plătit subvenții în valoare de 55 de milioane de euro între octombrie și decembrie pentru a contribui la acoperirea facturilor de energie electrică în creștere, statul estonian se așteaptă să plătească încă 70 de milioane de euro între ianuarie și martie. Deși prețurile la gaz au început să scadă, costul total al subvențiilor pentru energie în timpul sezonului de încălzire din acest an se estimează că se va ridica la 125 de milioane de euro, anunță news.err.ee.

În timpul actualului sezon de încălzire, care în Estonia durează din octombrie până la sfârșitul lunii martie, statul estonian a plătit subvenții pentru a compensa consumatorii casnici pentru creșterea rapidă a costurilor energiei.

Între octombrie și decembrie anul trecut, statul a plătit aproximativ 55 de milioane de euro sub formă de subvenții pentru energie, iar pentru întregul sezon de încălzire se așteaptă ca suma să ajungă la 125 de milioane de euro.

Totalul final va depinde, în cele din urmă, de orice modificări ale prețurilor la energie în cursul lunii următoare, precum și de nivelurile de consum și de ajustările contractelor de energie pentru gospodării.

Între octombrie și decembrie, subvențiile pentru compensarea creșterii prețurilor la electricitate au costat statul estonian 30,6 milioane de euro, inclusiv TVA. Ministerul Afacerilor Economice și Comunicațiilor estimează că alte 35,3 milioane de euro ar putea ajunge să fie cheltuite între ianuarie și martie pentru a acoperi costul crescut al energiei electrice pentru consumatorii casnici.

Pentru a atenua impactul facturilor de electricitate în creștere, consumatorii casnici din Estonia primesc compensații pentru costul energiei electrice în plus față de 80 de euro pe megawatt-oră, fără TVA, până la o valoare maximă de compensare de 50 de euro pe MWh. Potrivit ministerului, acest lucru echivalează cu o reducere de 21% a facturilor de electricitate pentru consumatorul casnic mediu.

Consumatorii casnici de energie electrică sunt, de asemenea, compensați pentru prețul mediu lunar care depășește 8 cenți pe kWh (fără TVA), până la o sumă maximă de 5 cenți pe kWh.

Printre persoanele eligibile pentru a primi subvenții se numără și consumatorii de energie electrică ca serviciu universal. Deoarece prețul serviciului universal este mai mare de 8 cenți pe kWh, consumatorii serviciului universal au primit automat și ei compensații de până la 5 cenți pe kWh de la furnizorul de energie electrică.

Cu toate acestea, de la începutul noului an, prețul de schimb al energiei electrice a început să scadă, de la o medie de 26 de cenți/kWh în decembrie la 10,4 cenți/kWh săptămâna trecută (la care se adaugă TVA și marja de profit a operatorului).

Prețul gazelor scade sub nivelul subvențiilor

Pentru consumatorii casnici de gaze, statul estonian compensează 80% din factura medie lunară la gaze, care depășește 80 de euro pe MWh, sau 0,7744 euro pe metru cub, fără TVA.

Consumul pe gospodărie este plafonat la 2,6 MWh sau 251,7 metri cubi - cantitatea medie lunară pentru o casă privată.

În ultimele trei luni ale anului 2022, au fost plătite 13,2 milioane de euro pentru a compensa creșterea prețurilor la gaze. Statul estimează că va trebui să plătească încă 18,2 milioane de euro sub formă de subvenții pentru facturile de gaz în primele trei luni ale acestui an.

Cu toate acestea, prețul benzinei a început să scadă în ultimele luni. În februarie, EestiGaas a redus prețul pentru consumatorii casnici la 0,84 euro pe metru cub, inclusiv TVA, ceea ce este sub nivelul de compensare. Contractele futures pe gaze naturale se tranzacționează în prezent pe bursa olandeză TTF la mai puțin de 50 de euro pe MWh.

Din martie, EestiGaas va reduce prețul pentru consumatorii casnici la 0,73 euro pe metru cub, inclusiv TVA. Consumatorii casnici de încălzire urbană sunt, de asemenea, compensați cu 80% din costul energiei electrice în plus față de 80 de euro pe megawatt-oră (fără TVA).

Compensațiile plătite pentru a acoperi costurile încălzirii centralizate s-au ridicat la 10,9 milioane de euro în perioada octombrie - decembrie 2022 și se preconizează că vor crește la 16,2 milioane de euro, inclusiv TVA, în perioada ianuarie - martie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.