Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Etiopia este pe marginea prăpastiei: SUA și Franța au dat ALERTA

Twitter
Etiopia

Ambasada SUA din Addis Abeba, capitala Etiopiei, a avertizat marţi cu privire la posibilitatea producerii unor 'atacuri teroriste' în această ţară, în timp ce Franţa le-a cerut rezidenţilor săi să părăsească 'neîntârziat' Etiopia, unde luptele se apropie de capitală, după peste un an de conflict armat între forţele guvernamentale şi rebelii din nordul ţării, relatează EFE şi AFP.

'Toţi cetăţenii francezi sunt chemaţi oficial să părăsească neîntârziat această ţară', recomandă Ambasada Franţei din Addis Abeba, într-un e-mail trimis membrilor comunităţii franceze.

'Teroriştii pot să atace clădiri diplomatice, locuri turistice, noduri de transport, pieţe şi centre comerciale, întreprinderi occidentale, restaurante, facilităţi ale guvernului local şi alte spaţii publice', a avertizat marţi Departamentul de Stat al SUA, într-un comunicat difuzat de ambasada americană din Etiopia.

De asemenea, Departamentul de Stat le-a recomandat cetăţenilor americani care se află 'încă' în Etiopia să se înscrie într-un registru pentru a fi localizaţi mai rapid în caz de urgenţă, şi i-a îndemnat la vigilenţă maximă.

Totodată, ambasada SUA din Addis Abeba le-a cerut cetăţenilor americani să evite zonele aglomerate şi frecventate de străini, fără a oferi mai multe detalii despre ameninţarea teroristă.

Aceste avertismente intervin în timp ce tensiunile se amplifică în Etiopia, unde guvernul central este în război de peste un an cu Frontul Popular pentru Eliberarea Poporului din Tigray (TPLF).

În weekend, forţele TPLF au cucerit oraşul Shewa Robit, în regiunea vecină Amhara, la aproximativ 220 de kilometri de capitala Etiopiei, unde se află sediul Uniunii Africane (UA), între alte organizaţii internaţionale.

Până în prezent, potrivit ONU, mii de oameni şi-au pierdut viaţa, iar aproximativ două milioane au fost nevoite să se strămute în interiorul Tigray, unde rebelii au extins conflictul în ultimele luni în regiunile vecine Amhara şi Afar, scrie agerpres.ro.

TPLF, care a dominat guvernul etiopian înainte de venirea premierului Abiy Ahmed Ali la putere în 2018, a format o alianţă cu alte grupuri insurgente, precum Armata de Eliberare Oromo (OLA), activă în regiunea Oromia din jurul capitalei Addis Abeba.

Temerile că rebelii ar putea prelua controlul asupra capitalei celei de-a doua ţări ca populaţie din Africa (peste 110 milioane de locuitori) au impulsionat eforturile diplomatice ale comunităţii internaţionale pentru a obţine o încetare a ostilităţilor şi o soluţie negociată.

Emisarul special al UA pentru Cornul Africii, fostul preşedinte nigerian Olusegun Obasanjo, s-a întâlnit recent cu liderii ambelor părţi beligerante, dar aceste discuţii nu au dat niciun rezultat.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat săptămâna trecută, la Nairobi, că războiul din Tigray ameninţă securitatea ţărilor din Cornul Africii, şi a îndemnat părţile aflate în conflict să revină la 'procesul politic' pentru rezolvarea diferendului.

Blinken a subliniat că 'nu există o soluţie militară la acest conflict' şi a spus că 'toate părţile trebuie să admită acest lucru'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.