Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Nicolicea, despre raportul GRECO: 'Nu e mai rău ca înainte. S-a socotit că nu s-au făcut destule progrese'

eugen nicolicea

Deputatul PSD Eugen Nicolicea afirmă că poziţiile alarmiste cu privire la raportul GRECO pe tema legilor justiţiei nu sunt justificate, forul european remarcând că s-au făcut unele progrese, chiar dacă acestea nu sunt suficiente. Nicolicea a participat, alături de Robert Cazanciuc, la reuniunea plenară a GRECO din perioada 17-21 iunie.

"Au existat două dezbateri. În primul rând este dezbaterea raportului de conformitate interim, în care aveam recomandări de îndeplinit, din care am îndeplinit o parte, ceea ce este un lucru pozitiv. În al doilea rând, a fost dezbaterea raportului ad-hoc cu privire la legile justiţiei. La dezbaterea acestui raport s-a socotit că nu s-au făcut suficiente progrese. Deci nu e mai rău ca înainte. S-a socotit că nu s-au făcut destule progrese, deci nu puteau să fie undeva înrăutăţiri.

Cu privire la raportul acesta de conformitate interim, la care am participat şi am avut o contribuţie foarte importantă, din două recomandări îndeplinite s-au făcut patru, a dispărut una dintre cele şapte neîndeplinite, deci au rămas şase. De asemenea, una dintre cele şase este parţial îndeplinită, a trecut de Camera Deputaţilor şi urmează la Senat. Deci pe ansamblu avem două îndeplinite suplimentar, eliminarea din cadrul celor neîndeplinite a uneia şi una îndeplinită parţial, care poate să devină cât de curând îndeplinită.

Am constatat că şi alte recomandări care ţin de Parlament, cu un mic efort, se pot îndeplini. Eu consider această chestiune ca pe un succes personal chiar, pentru că nu numai că le-am susţinut acolo, dar iniţiativele de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, respectiv a Regulamentului Camerei mi-au aparţinut, au fost votate de către Camera Deputaţilor şi iată că au fost apreciate de către GRECO", a declarat Eugen Nicolicea, pentru STIRIPESURSE.RO.

Precizările lui Eugen Nicolicea vin în contextul în care în presă au apărut informaţii pe surse despre raportul ad-hoc al GRECO pe tema legilor justiţiei. Raportul urmează să fie tradus şi publicat de Guvern.

Ultimul raport al GRECO privind România a fost făcut public în luna aprilie, iar atunci organizația anti-corupție a Consiliului Europei îşi exprima îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

Alături de cei doi reprezentanţi ai Parlamentului, la plenare GRECO au mai fost prezenţi, din partea României, un reprezentant al Ministerului Justiţiei şi procurorii Nicolae Solomon, vicepreşedinte CSM, Anca Jurma, fost şef interimar al DNA, şi Oana Hăineală, procuror-şef adjunct al DIICOT.

GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției – Group of States against Corruption) a fost înființat în anul 1999 de Consiliul Europei în vederea monitorizării nivelului de conformitate a statelor cu standardele anticorupție ale organizației. Obiectivul GRECO este de a îmbunătăți capacitatea membrilor săi în lupta împotriva corupției și de a monitoriza nivelul de conformitate cu standardele Consiliului Europei în materie de anticorupție prin intermediul unui proces dinamic de evaluări reciproce și al misiunilor de evaluare. Este un mecanism care sprijină statele în identificarea deficiențelor în politicile naționale anticorupție, determinând realizarea reformelor legislative, instituționale și practice necesare. România este membru fondator GRECO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.