Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici anunță că România a început deja să împrumute bani pentru 2020

Inquam Photos / George Calin
eugen teodorovici

Planul e finanțări externe a fost depășit, România a angajat sume în contul anului viitor, aceasta fiind o abordare corectă, pe care un stat normal o are, a declarat miercuri ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Citește și: Angela Merkel, probleme de sănătate? Cancelarul german, TREMURÂND pentru a treia oară în ultima lună / VIDEO

„Planul s-a depășit, într-adevăr, în sensul că am luat deja și pentru anul viitor, prefinanțăm practic ceea ce avem anul viitor de finanțat. Este abordarea corectă pe care un stat normal o are”, a declarat Teodorovici.

Ministerul Finanţelor a împrumutat marți 2 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,4 miliarde de euro pe maturitatea de 12 de ani, şi 600 milioane de euro prin redeschiderea eurobondurilor pe 30 de ani. Acest împrumut de pe pieţele financiare internaţionale vine după ce spre sfârșitul lunii martie Ministerul Finanţelor a împrumu­tat o sumă record de 3 miliarde de euro prin euroobligaţiuni, din care 1,35 mld. euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 milioane de euro pe 15 ani şi 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani. Suma împrumutată depășește estimările ministerului de la începtul anului, când anunța că are în vedre lansarea de eurobonduri în valoare de 4,25 miliarde de euro.

„Banii se folosesc pentru a finanța partea de deficit în ansamblul său. Ministerul de Finanțe alocă ministerelor de linie, să spunem, finanțările de care acestea au nevoie, nu facem alocare în zona de pensii sau salarii sau investiții. Noi alocăm ministerelor care au de asigurat niște cheltuieli în timpul anului acea finanțare necesară, nimic altceva. Știți foarte bine că multe finanțări se iau pentru a răspunde sau pentru a respecta niște termene, sunt niște scadențe, pentru anumite sume care vin din trecut și a căror scadență dacă este în acest an trebuie plătite până la scadență. Și atunci unul dintre motivele principale pentru care ne împrumutăm este și a anula obligațiile de plată (...) e o practică mondială”

În context, ministrul a apreciat că majorarea deficitului de cont curent, despre care guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că poate crea probleme, este una din preocupările sale. „Acesta e un subiect care trebuie să ne preocupe pentru a vedea exact pentru fiecare zonă din structura acestui deficit, cum putem acționa astfel încât să fie inversat acest trend. Dar dincolo de asta să spui sau să faci afirmații legat de deficit este incorect, dar mă rog, este ușor, e simplu de afară. Dar când treci frumos la comanda să spunem, a unei „mașini”,trebuie să ții cont de absolut tot ceea ce înseamnă să conduci o mașină. Adică dacă vrei să ai combustibil de calitate ai un alt cost”

Creșterea deficitului de cont curent, care se apropie de 5%, ne poate crea probleme, iar corecția nu se face pocnind din degete, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a făcut o analiză a situației economiei României, cu ocazia lansării Raportului anual al băncii. „Agențiile de rating nu se uită doar la adâncimea deficitului de cont curent ci și dacă autoritățile conștientizează gravitatea acestui fapt”, a subliniat Isărescu.

Teodorovici a explicat: „Vrem să ținem forța de muncă în România. Păi am spus de ani de zile, e nevoie de o salarizare adecvată, care să determine cât de cât românii să rămână să profeseze în România și atunci fac acest lucru. E o măsură, e o lege, fie salarizarea, fie legea pensiilor, de multe astfel de chestiuni legate de zona socială, care costă. Coroborate cu partea de investiții, asupra cărora am spus că nu o să avem niciun fel de abordare, de delimitare să spunem, și am spus foarte clar că vom deconta toate facturile legate de investiții care vin până la final de an spre diferite ministere, de la caz la caz, atunci ca autoritate normal că îți dă un deficit. Și atunci trebuie să îți asumi pentru că ești un om politic o astfel de abordare, să intensifici măsurile pe zona socială, ceea ce am făcut, crește numărul de investiții, ceea ce sper să se facă din ce în ce mai agresiv în sensul bun și atunci ai acest deficit. Să fii pe partea cealaltă și să constați este simplu, dar atunci când ești în mijlocul evenimentelor, atunci lucrurile sunt puțin altfel”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.