Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici iese la rampă, după acuzațiile lui Florin Cîțu: 'Afirmațiile sunt subiective. Guvernul nu inversează reforma sistemului de pensii'

Inquam Photos / Octav Ganea
Eugen Teodorovici

Afirmația senatorului liberal Florin Cîțu că „Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii” este „o apreciere subiectivă”, a precizat vineri Ministerul Finanțelor

„Raportul DG ECFIN, în urma misiunii de evaluare de la începutul lunii aprilie, prezintă doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discuțiilor de pe agendă. În acest sens, afirmația „Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii” este <<o apreciere subiectivă>>”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

„Oficialii români vor prezenta, în perioada următoare, rezultatul evaluării Pilonului II de pensii administrate privat”, se mai arată în comunicat.

„Subliniem faptul că Guvernul nu suspendă și nu intenționează suspendarea Pilonului II de pensii, acest subiect nefiind discutat în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni”, a mai transmis Ministerul Finanțelor.

Senatorul PNL Florin Cîţu a acuzat Guvernul, PSD şi ministrul Finanţelor de „minciună”, transmiţând că Executivul ar fi informat Comisia Europeană de planurile sale de suspendare a contribuţiei pentru Pilonul II de pensii.

„Guvernul, PSD, minstrul Finanţelor publice mint! În perioada 10-11 aprilie, au fost discuţii cu reprezentanţii CE despre faptul că România ignoră creşterea alarmantă a deficitului structural. În contextul acestor discuţii, Guvernul României a informat CE de planurile sale de suspendare a contribuţiei pentru Pilonul II de pensii şi că va face această contribuţie facultativă. Dacă până şi CE ştie de ce face PSD acest circ? Ce ascunde? PSD are nevoie de timp ca să vină cu strategia de comunicare. Deja au planurile de suspendare a contribuţiei pentru Pilonul II, iar acum se gândesc cum să ni le bage pe gât şi să facem cât mai puţin scandal. Nu trebuie lăsaţi! PSD-iștii mint doar pentru a mai câştiga timp”, a scris Florin Cîţu, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Liberalul a ataşat mesajului şi un fragment dintr-un raport al Comisiei Europene, datat pe 23 mai 2018. În acesta, se arată că Guvernul are în vedere o inversare ulterioară a reformei sistemice a sistemului de pensii din 2008, care a introdus al doilea pilon de pensii.

„Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii. Autorităţile au redus deja, ca parte a bugetului pentru anul 2018, ponderea contribuţiilor sociale transferate în cel de-al doilea pilon de pensii. Potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate. Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde RON anual (aproximativ 1,5 EUR miliard; 0,8% din PIB). O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. În orice caz, câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung, deoarece contribuţiile sociale deviate de la Pilonul 2 ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti pensii pentru limită de vârstă în viitor. În plus, o astfel de inversare ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Transformarea celui de-al doilea pilon de pensii în unul opţional ar lipsi România de posibilitatea invocării clauzei privind reforma sistemului de pensii în cadrul PSC”, se arată în fragmentul ataşat de senatorul liberal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.