Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Tomac: O soluție de urgență, pentru Republica Moldova în situaţia actuală, este unirea cu România

facebook
Eugen Tomac

Europarlamentarul din România Eugen Tomac consideră că cea mai bună soluţie pentru Republica Moldova în situaţia actuală este unirea cu România.

Potrivit Infotag, el a afirmat acest lucru într-un interviu acordat Radio France International - România, transmite Știri.md.

Comentând cererea Moldovei de aderare la UE, el a spus că Moldova poate conta pe aderarea nu mai devreme decât peste 15-20 de ani, în pofida sprijinului larg din partea majorității țărilor UE.

"Republica Moldova se bucură în prezent de un succes mare şi fără precedent în UE. Dar acest lucru nu-i garantează o aderare rapidă la Uniunea Europeană. Avantajul Moldovei este că, spre deosebire de Ucraina şi Georgia, are o soluție de urgență, care la un moment dat va trebui discutată cu cetățenii.

Nu are sens să vorbim despre integrare europeană în mai puțin de 15-20 de ani, asta nu se va întâmpla, pentru că țările UE nu vor fi de acord. În schimb, UE poate ajuta Moldova economic. Iar calea politică de ieșire din impas pentru Moldova, cea mai de încredere şi cea mai rapidă, este unirea cu România", a spus Tomac.

El a mai explicat că "integrarea europeană nu garantează securitatea Moldovei în faţa invaziei ruse", în timp ce "unificarea pașnică cu România va asigura stabilitatea şi securitatea Moldovei în cadrul NATO".

El a subliniat că o parte semnificativă a societății moldovenești este în favoarea unirii cu România, iar autoritățile române sunt pregătite să implementeze un astfel de scenariu".

"În 2018, Parlamentul României a adoptat o rezoluție conform căreia ţara este pregătită să discute oricând proiectul de unire cu autoritățile moldovenești. Această rezoluție a fost susținută de majoritatea. Adică există un consens politic în România", a spus Tomac.

Moldova a solicitat aderarea la UE pe 3 martie, după Ucraina şi Georgia. La summitul Consiliului UE din iunie, Comisia Europeană îşi va prezenta concluzia pe această temă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.