DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Eurodeputații aprobă planul pentru livrarea mai multor muniții către Ucraina

ft.com
razboi rusia ucraina

Eurodeputații aprobă planul pentru livrarea mai multor muniții către Ucraina

Parlamentul Europeana aprobat joi un proiect de lege pentru creșterea producției europene de muniții și rachete.

Legea privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) urmărește să accelereze livrarea de muniții și rachete în Ucraina și să ajute statele membre să își refacă arsenalele. Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanțări în valoare de 500 de milioane EUR, ASAP urmărește să sporească capacitatea de producție a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniție sol-sol și muniție de artilerie, rachete și componente ale acestora.

Comisia Europeană va identifica, va cartografia și va monitoriza în permanență disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora și a materiilor prime corespunzătoare. Propunerea stabilește mecanisme, principii și norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util și durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene.

Eficacitatea acestui regulament va fi evaluată până la jumătatea anului 2024, ținând seama de evoluția contextului de securitate. Pe baza rezultatelor, se poate lua în considerare extinderea acestor măsuri și alocarea unui buget suplimentar.

Comisia Europeană a prezentat legislația ASAP la 3 mai 2023, iar deputații au convenit în aceeași lună să declanșeze procedura de urgență a Parlamentului pentru a accelera aprobarea proiectului de lege.

Citat

Liderul echipei de negociere a PE, Cristian Bușoi (PPE, România), a declarat: „Decizia de astăzi marchează un pas important pentru securitatea și apărarea Uniunii noastre și, în special, pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei în fața agresiunii Rusiei. Aceasta ne va spori capacitatea de a răspunde provocărilor în materie de securitate. Este o victorie pentru Europa și pentru securitatea noastră colectivă. Parlamentul este acum pregătit să negocieze cu Consiliul și sperăm să ajungem la un acord cât mai curând posibil.”

Pașii următori

Legea a fost adoptată cu 446 voturi pentru, 67 împotrivă și 112 abțineri. Eurodeputații vor începe acum negocierile cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord politic, pe care PE intenționează să îl voteze apoi în plen în iulie.

În paralel, eurodeputații lucrează asupra Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA) pentru a sprijini colaborarea dintre statele membre în faza de achiziții publice în domeniul apărării pentru a acoperi cele mai urgente și critice lacune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.