DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Eurodeputaţii au adoptat recomandări prin care cer UE să-şi intensifice eforturile pentru a respecta bunăstarea animalelor în timpul transportului

European Parliament
UE PE parlamentul european

După 18 luni de activitate a unei comisii de anchetă a Parlamentului European (PE) formată pentru a investiga presupuse încălcări ale normelor UE privind transportul animalelor, eurodeputaţii au adoptat joi recomandări prin care cer Comisiei Europene şi ţărilor UE să-şi intensifice eforturile pentru a respecta bunăstarea animalelor în timpul transportului şi să facă tranziţia de la transportul animalelor vii, la cel al cărnii.

În fiecare an, milioane de animale vii sunt transportate pe cale rutieră, maritimă, feroviară şi aeriană în interiorul şi în afara UE pentru sacrificare, îngrăşare sau reproducere. Bunăstarea lor în timpul acestor călătorii ar trebui să fie asigurată prin norme speciale ale UE, în vigoare din 2005, care s-au dovedit însă că nu sunt aplicate corespunzător, potrivit Agerpres.ro.

Comisia de anchetă a PE, instituită în iunie 2020 pentru a investiga presupusele încălcări ale normelor UE privind transportul animalelor, a concluzionat că dispoziţiile UE în acest domeniu nu sunt întotdeauna respectate în statele membre şi nu iau pe deplin în considerare diferitele nevoi ale animalelor.

Printre cele mai evidente încălcări se află lipsa spaţiului, a apei sau a aprovizionării cu alimente pentru animalele transportate, faptul că animalele sunt transportate atunci când nu sunt apte să călătorească şi supraaglomerarea. De asemenea, sunt utilizate vehicule necorespunzătoare, iar transportul are loc uneori la temperaturi extreme şi pe durate de călătorie prelungite.

Pentru a remedia situaţia, eurodeputaţii au adoptat joi recomandări, cu 557 de voturi pentru, 55 împotrivă şi 78 abţineri. Ei invită Comisia Europeană şi ţările UE să îşi intensifice eforturile pentru a respecta bunăstarea animalelor în timpul transportului, pentru a actualiza normele UE şi pentru a numi un comisar UE responsabil cu bunăstarea animalelor, informează un comunicat al PE.

Durata călătoriei animalelor domestice destinate sacrificării nu ar trebui să depăşească opt ore, solicită eurodeputaţii, iar animalele gestante aflate în ultima treime a perioadei de gestaţie nu ar trebui transportate mai mult de patru ore. Viţeii neînţărcaţi cu vârsta mai mică de patru săptămâni nu ar trebui transportaţi decât de către fermieri şi pe o distanţă mai mică de 50 km.

Parlamentarii europeni doresc camere CCTV pe vehiculele de transport, în special pentru încărcare şi descărcare. Autorităţile naţionale ar trebui să aprobe planurile de călătorie numai dacă se preconizează că temperatura va fi cuprinsă între 5°C şi 30°C. De asemenea, ar trebui înregistrate nivelurile de temperatură, umiditate şi amoniac din vehicule, adaugă eurodeputaţii.

Nu există un sistem de control, avertizează eurodeputaţii, care să verifice transportul animalelor către ţări din afara UE. Aceştia solicită ca statele membre să inspecteze toate transporturile către ţări din afara UE, pentru a se asigura că animalele sunt hrănite şi hidratate, că dispozitivele de adăpare funcţionează în mod corespunzător şi că au suficient loc şi spaţiu. Exportul de animale vii ar trebui să fie autorizat numai dacă respectă standardele europene în materie de bunăstare a animalelor, consideră ei.

Eurodeputaţii pledează pentru o tranziţie către un sistem mai eficient şi etic, care să favorizeze transportul de material seminal sau de embrioni în locul animalelor de reproducţie, precum şi al carcaselor şi cărnii în locul animalelor transportate în vederea sacrificării.

Aceştia solicită CE să prezinte de urgenţă, până cel târziu în 2023, un plan de acţiune pentru a sprijini această tranziţie, inclusiv o propunere privind un fond specific pentru a reduce la minimum impactul socioeconomic al modificărilor care trebuie efectuate.

"Bunăstarea animalelor în timpul transportului nu este negociabilă şi trebuie respectată până când animalele ajung la destinaţia finală. Transportul animalelor vii trebuie să continue, atât în statele membre, cât şi în ţările terţe, respectând în acelaşi mod cele mai înalte standarde de bunăstare a animalelor. Aceste aspecte sunt importante pentru economia UE şi pentru supravieţuirea financiară a fermierilor noştri", a declarat raportorul PE pentru această rezoluţie, eurodeputatul român Daniel Buda (PPE).

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.