Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputatul bulgar acuzat că a făcut salutul nazist: 'Ceea ce s-a întâmplat în PE a avut loc numai în minţile anxioase ale unor colegi'

EURACTIV

Eurodeputatul bulgar Angel Djambazki, care a provocat miercuri o polemică în Parlamentul European (PE) după ce a făcut un gest asemănător salutului nazist, a negat acest lucru susţinând că nu a vrut altceva decât să-i facă un semn preşedintei PE, Roberta Metsola, care l-a înţeles greşit şi ''a inventat această prostie''.

''Ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul European a avut loc numai în minţile anxioase ale unor colegi. Ei inventează lucruri şi văd fantasme şi gesturi acolo unde ele nu există'', a declarat eurodeputatul la televiziunea bulgară bTV, relatează agenţia EFE.

Citește și: VIDEO Atenție cum saluți: un europarlamentar e acuzat de simpatii naziste, după ce a ridicat mâna în Parlamentul European

Incidentul a avut loc după intevenţia sa în timpul dezbaterii din PE pe subiectul statului de drept, după decizia de miercuri a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) care a validat mecanismul prin care Comisia Europeană va putea suspenda fondurile europene pentru statele UE despre care consideră că încalcă statul de drept.

Angel Djambazki a criticat în intervenţia sa această decizie a CJUE, pe care a atribuit-o ''urii faţă de statele naţionale'' manifestată de instituţiile UE, pe care el le-a acuzat că încearcă ''să facă de ruşine'' Polonia şi Ungaria, ţările ce ar putea fi afectate de respectivul mecanism. După ce a salutat ''Europa naţiunilor'', eurodeputatul bulgar a făcut controversatul gest pe scările hemiciclului, potrivit Agerpres.ro.

Conform versiunii sale, în timp ce urca scările pentru a reveni de la tribună la locul său, a avut un schimb de replici cu alţi eurodeputaţi, astfel că preşedinta PE, Roberta Metsola, i-a cerut să înceteze discuţiile. ''Am auzit-o, m-am întors, şi în timp ce îmi aranjam sacoul i-am făcut un semn ridicând mâna pentru a-i spune că am înţeles, că-i respect opinia şi îmi cer scuze. Ca rezultat, ea a inventat această prostie'' despre salutul nazist, susţine Angel Djambazki

''Dacă aş fi vrut să fac un salut nazist l-aş fi făcut de la tribună, nu de pe scări. În plus, acest salut nu face parte din tradiţia noastră naţională şi eu nu l-am folosit'', adaugă eurodeputatul bulgar.

El riscă însă o serie de sancţiuni după gestul pentru care este acuzat, o decizie în acest sens revenindu-i tot preşedintei PE. Şi grupul politic din care face parte în PE, cel al Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a anunţat că va investiga cele întâmplate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.