Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Atenție cum saluți: un europarlamentar e acuzat de simpatii naziste, după ce a ridicat mâna în Parlamentul European

EURACTIV

Un europarlamentar naționalist bulgar este acuzat că a salutat precum un nazist miercuri, 16 februarie, în sala de plen a Parlamentului European de la Strasbourg.

Urcând treptele care duc la ieșirea din hemiciclu, Angel Dzhambazki de la grupul eurosceptic ECR, poate fi văzut pe un videoclip al dezbaterii întorcându-se și întinzându-și brațul drept în fața lui câteva secunde înainte de a pleca, informează EURACTIV.

„Nu vă vom permite niciodată să ne spuneți ce să spuneți și să faceți. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orbán, Fidesz și Europa statelor naționale”, a declarat anterior în Parlament reprezentantul partidului naționalist bulgar VMRO.

VMRO, condus de Krassimir Karakachanov, a fost un partener al partidului GERB (afiliat PPE) al fostului premier Boyko Borissov. La ultimele alegeri generale din 14 noiembrie VMRO a obținut doar 1% din voturi și nu este reprezentat în Parlament.

Dzhambazki a descris pe Twitter drept „o abominație” decizia de miercuri a instanței superioare a UE – Curtea Europeană de Justiție – de a valida un mecanism, contestat de Polonia și Ungaria, care permite blocarea de fonduri către țările în care există încălcări ale regulii lege.

Vicepreședintele Parlamentului European, italianul Pina Picierno, care a condus dezbaterea, a spus că instituția va „verifica cu camerele video ce s-a întâmplat în acest hemiciclu, pentru a vedea dacă a existat un salut fascist sau nu”.

„Nu permitem în niciun fel gesturi și simboluri fasciste. Dacă s-a făcut acest lucru, este extrem de grav și se vor lua sancțiuni”, a avertizat ea.

Secretarul de stat pentru afaceri europene al guvernului francez, Clément Beaune, care a fost prezent în cadrul președinției UE a țării sale, a numit gestul „scandalos” pe Twitter.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris pe Twitter că „un salut fascist în Parlamentul European este inacceptabil pentru mine — întotdeauna și oriunde”.

„Mă jignește pe mine și pe toți ceilalți din Europa”, a adăugat ea.

„Acest gest este din cel mai întunecat capitol al istoriei noastre și trebuie lăsat acolo.”

Dzhambazki și-a câștigat o reputație atât în ​​PE, cât și în Bulgaria pentru comportamentul său scandalos.

În 2019, a trebuit să-și ceară scuze după ce a făcut remarci xenofobe în timpul unei dezbateri parlamentare, când a numit-o pe europarlamentarul Karima Delli (Verzii), „o franțuzoaică de origine algeriană”, iar europarlamentarul Ismail Ertug (S&D) „o germană de origine turcă”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.