Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputatul Emilian Pavel luptă pentru un cadru european etic și juridic adecvat pentru inteligența artificială

Emilian Pavel

Europarlamentarul Emilian Pavel a organizat, azi 19.06.ac, la Bruxelles un eveniment,  cu suportul organizației europene European Internet Forum, pe tema inteligenței artificiale și a cadrului etic necesar.

Ca orice tehnologie transformațională, inteligența artificială poate ridica noi probleme etice și juridice legate de răspundere sau de procesele decizionale implicate de aceste sisteme. Alături de alți vorbitori precum  Lucilla Sioli, Director Industrie Digitală la Comisia Europeană, Leo Kärkkäinen, Director Inteligență Artificială la Nokia și profesor la Universitatea Aalto, dar și profesorul Raja Chatila, Director al organizației europene IEEE, eurodeputatul român a insistat  asupra creării unui sistem clar de standarde europene care să asigure  respectarea cadrului etic pentru această dezvoltare tehnologică.

”Inteligența artificială este una dintre cele mai strategice tehnologii ale secolului XXI. Aceste sistemele inteligente nu sunt folosite numai pentru a ne simplifica viețile precum prin intermediul unui asistent personal virtual care ne ajută să ne planificăm ziua, ci sunt cruciale  pentru a răspunde unor probleme mondiale precum tratarea bolilor cronice, combaterea schimbărilor climatice sau anticiparea amenințărilor la adresa securității cibernetice.

Europa trebuie să acționeze de urgență, România putând să joace un rol major în acest sens, și să investească enorm în aceste sisteme sau produse de robotică. Mai mult, ca un protector al drepturilor și valorilor fundamentale, continentul nostru trebuie să fie liderul dezvoltării unui cadru etic adecvat.

Cum a declarat și comisarul european pentru Agenda Digitală Europeană, progresul tehnologic nu ar trebui să însemne o schimbare a valorilor.”, a declarat Emilian Pavel.

În luna Aprilie a acestui an, Comisia Europeană a răspuns solicitării liderilor europeni de a concepe o abordare europeană privind inteligența artificială și a propus o abordare tridirecțională care vizează să sporească investițiile publice și private, să realizeze pregătirea necesară pentru schimbările socio-economice și să asigure un cadru etic și juridic corespunzător. Sunt foarte mândru că și România se află printre statele membre UE care au semnat Declarația de cooperare, și sper să creștem enorm ca țară în acest domeniu de viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.