Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu: UE are nevoie de o revizuire a cadrului bugetar 2021-2027 și de mai multă flexibilitate

Facebook
Victor Negrescu

Uniunea Europeană are nevoie de o revizuire a cadrului bugetar 2021-2027 și de mai multă flexibilitate privind fondurile europene pentru a face față efectelor crizei din Ucraina, afirmă eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Europarlamentarul Vctor Negrescu, a subliniat, în cadrul unui webinar, „Bugetul european, planul de redresare și viitorul Uniunii Europene”, necesitatea unui răspuns bugetar coordonat al statelor membre la efectele cauzate de pandemia de COVID-19, inflația și prețurile ridicate la energie, ținând cont în același timp de contextul invaziei Ucrainei de către Federația Rusă.

„Vom încerca, la nivelul Parlamentului European, să construim un buget pe anul 2023 axat pe cetățeni și nevoile acestora, care să răspundă în mod adecvat provocărilor actuale. În acest sens, am identificat câteva posibile soluții, precum optimizarea mecanismelor de redresare și reziliență, o flexibilizare în ceea ce privește deficitul bugetar național aferent anului viitor, identificarea unor noi mecanisme financiare, care să răspundă actualelor provocări, precum și salvarea banilor necheltuiți din perioada de programare 2014-2020. În orientările Parlamentului European pentru bugetul pe anul 2023, legislativul european solicită mai multă flexibilitate privind fondurile europene și o evaluare pentru revizuirea cadrului bugetar european 2021-2027 pentru a face față efectelor crizei din Ucraina”, a declarat Negrescu.

El precizează că, în lumina consecințelor conflictului din Ucraina, a cerut sprijin pentru asistență umanitară suplimentară, dar și pentru statele membre și cele din vecinătatea estică, în special Republica Moldova, care găzduiesc refugiați, cum este și cazul României.

„Nu în ultimul rând, am reușit să includem solicitarea ca cetățenii proveniți din Ucraina să poată beneficia de servicii sociale și medicale, respectiv educaționale, folosind fonduri europene”, a afirmat eurodeputatul social-democrat.

La rândul său, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a făcut cunoscut faptul că, la nivelul Guvernului României se lucrează la un pachet de măsuri în scopul protejării companiilor şi cetățenilor de consecințele inflației, precum și de cele legate de conflictul din Ucraina.

„Politicile fiscal-bugetare trebuie adaptate noilor condiţii, iar semnalul de solidaritate al Uniunii Europene în fața provocărilor actuale este unul foarte puternic”, a declarat Adrian Câciu.

În cadrul evenimentului a fost prezentat și „Studiul privind viitorul buget european și planurile de redresare și rezilienţă”, analiză realizată de un grup de experți cu sprijinul Parlamentului European, la solicitarea europarlamentarului Victor Negrescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.