Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa are la dispoziție 3-5 ani să se pregătească de război cu Rusia - Premierul Estoniei explică de ce trebuie să continue conflictul din Ucraina

news.err.ee
Kaja Kallas

Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, consideră că Europa are la dispoziție între trei și cinci ani pentru a se pregăti pentru o posibilă amenințare militară din partea Rusiei pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Kallas a făcut aceste afirmații într-un interviu pentru The Times.

Kallas s-a referit la evaluarea serviciilor de informații estoniene, potrivit căreia Rusia, în cazul unui ipotetic armistițiu cu Ucraina, va avea nevoie de trei până la cinci ani pentru a relua amenințarea militară la granița statelor membre NATO din est.

"Serviciile noastre de informații estimează că vor fi între trei și cinci ani, iar acest lucru depinde foarte mult de modul în care ne gestionăm unitatea și ne menținem poziția în ceea ce privește Ucraina. Pentru că ceea ce vrea Rusia este o pauză, iar această pauză este pentru a-și aduna resursele și forța. Slăbiciunea îi provoacă pe agresori, așa că slăbiciunea provoacă Rusia", a declarat Kallas.

Acesta este motivul pentru care, potrivit premierului estonian, Occidentul trebuie să își consolideze sprijinul militar pentru Ucraina, astfel încât aceasta să poată lansa o lovitură dură și să priveze Rusia de capacitatea de a-și amenința vecinii timp de mulți ani.

Războiul Rece, exemplu de urmat

Ea consideră că, într-o perspectivă pe termen lung, NATO trebuie să adopte strategia de "descurajare" a Rusiei, urmând exemplul Războiului Rece, care prevede creșterea cheltuielilor de apărare ale fiecărui stat membru la cel puțin 2,5% din PIB-ul lor.

"Rusia nu a pierdut niciodată ultimul război colonial. Am citit mult și am încercat să înțeleg cum putem rupe acest ciclu istoric. Iar elementul cheie în acest sens este responsabilitatea. Nu au fost niciodată răspunzători pentru crimele pe care le-au comis", a subliniat Kallas.

Anterior, publicația Bild a relatat că a avut acces la un document secret al Bundeswehr-ului german - un scenariu de antrenament care prezintă o descriere pas cu pas a modului în care ar putea evolua un conflict militar între Rusia și NATO. Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt descrise lună de lună, culminând cu desfășurarea a sute de mii de soldați NATO și inevitabila izbucnire a războiului în vara anului 2025.

Jānis Sārts, directorul Centrului de Excelență NATO pentru Comunicare Strategică, a remarcat pe Twitter că Bild are un scenariu de antrenament, care este întotdeauna o situație fictivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.