Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa se pregătește foarte serios de război: se vorbește tot mai apăsat de trecerea la 'economia de război'

agenzianova.com
razboi-tancuri-nagorno-karabah

Posibila schimbare de regim în Statele Unite dar și cursul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei îngrijorează țările europene. Încă din primele zile ale războiului început în urmă cu doi ani, statele Uniunii Europene au început să vorbească despre revenirea la economia de război. Printre primii lideri care au făcut acest lucru s-a aflat președintele Franței, Emmanuel Macron.

În timpul pandemiei, limitarea exporturilor din China către țările europene a arătat cât de dependente sunt acestea de China în privința unor bunuri de primă necesitate. Macron, care a vorbit în acest context de noțiuni precum autonomie strategică și lanțuri noi de aprovizionare, a fost susținut de mai multe state europene.

În cei doi ani care s-au scurs de la începerea războiului dintre Rusia și Ucraina, administrația de la Moscova a făcut trecerea la o economie de război. Și statele UE au avut o serie de "tentative" în această direcție dar nu s-a materializat un demers propriu-zis. Cel mai simplu exemplu este reprezentat de cele un milion de obuze de calibrul 155mm pe care Uniunea Europeană le-a promis Ucrainei. Din păcate, statele europene nu au putut realizat decât 30% din acest obiectiv.

Țările care se pregătesc de război

În același timp, în Europa au început să fie rostite noi cuvinte-cheie în legătură cu posibilitatea ca Donald Trump să câștige alegerile americane în fața lui Joe Biden iar Rusia să adopte o atitudine mai agresivă în relația cu statele europene. De exemplu, săptămâna trecută, Macron a prezentat noile politici ale administrației într-o conferință de presă care a durat două ore și jumătate. El a anunțat că s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu, suspendat în Franța. Și în Belgia se vehiculează această posibilitate. Șeful Statului Major General din Marea Britanie, Patrick Sanders, a amintit că țara sa trebuie să fie pregătită să lupte în Europa și că este nevoie să ia măsuri în acest sens. Anglia va trebui să facă un efort uriaș în acest sens. În prezent, forțele armate terestre britanice au 80.000 de militari. Dintre aceștia, doar 11.000 sunt capabili să ia parte la o operațiune. Publicația germană Bild a anunțat că ministerul Apărării din Germania face pregătiri în vederea unei posibile tentative a Rusiei de a invada o țară NATO.

Alianța Atlantică are pregătite planuri de acțiune în cazul în care o țară terță ar invada un stat membru NATO. Dar faptul că Germania se pregătește la nivel național, în paralel cu planurile NATO, pentru scenariul în care Rusia ar invada spațiul NATO este foarte important.

După pandemie, orientarea țărilor europene către acordul verde și economia de mediu nu a fost un factor care să stimuleze foarte mult economia. Iar reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Europa nu pare să aibă ca scop stimularea economiei, care este probabil să încetinească.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.