Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar: Măsurile lui Erdogan vor adânci clivajele din societate

rt.com
recep erdogan

Masurile luate dupa puciul esuat din Turcia nu vor face decât sa adânceasca anumite clivaje din interiorul societatii, dar relatia buna pe care Ankara o are cu România va ramâne în continuare la fel de buna si dupa acest moment, a declarat luni europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu.

El a mentionat ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan este sustinut de jumatate din populatie.

'Societatea este si asa divizata, pentru ca jumatate dintre turci îl sprijina pe Erdogan, cealalta jumatate i se împotrivesc. De data aceasta, lucrurile au mers si mai departe, pentru ca toate aceste masuri, cei sase mii de arestati, toate masurile luate dupa nu vor face decât sa adânceasca anumite clivaje în interiorul societatii', a afirmat Pascu la RFI.

Acesta a analizat si impactul pe care evenimentele din Turcia si urmarile lor îl vor avea asupra armatei, amintind ca Turcia este, 'în ansamblu', principala 'pavaza' a NATO si UE la amenintarile care vin din zona sudica.

'În momentul de fata, Turcia are angajate forte militare atât în sud, în ceea ce priveste lupta împotriva Statului Islamic, pe granita de sud, dar si în problemele legate de kurzi în interior. Impactul asupra armatei al acestor arestari, al acestor masuri luate dupa puciul esuat se vor resimti la nivelul armatei', a adaugat europarlamentarul.

În ceea ce priveste viitorul acordului UE - Turcia referitor la migranti, Ioan Mircea Pascu a apreciat ca Uniunea este acum prinsa 'între ciocan si nicovala'.

'Noi am angajat cu Turcia un acord, care viza în primul rând oprirea valului de refugiati, si acest lucru s-a întâmplat. Acolo exista o serie de conditii, pe care Turcia trebuia sa le îndeplineasca pentru urgentarea procesului de aderare. Si asa existau critici ca acele conditii nu erau îndeplinite pe cât de repede se asteptau unii la Bruxelles si acum puciul, cu toata aceasta încercare de a elimina toate formele de rezistenta, nu face decât sa întareasca acele critici si sa creasca scepticismul la Bruxelles. Asta este ce cred eu ca se va întâmpla', a spus Pascu.

Referindu-se la relatia Turciei cu România de acum înainte, europarlamentarul social-democrat a opinat ca aceasta va ramâne la fel de buna ca si pâna acum.

'Nu se poate spune ca exista disponibilitate în România pentru a acorda adapost opozitiei la adresa presedintelui Erdogan. (...) Relatia dintre România si Turcia va ramâne în continuare la fel de buna', a sustinut Ioan Mircea Pascu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.