Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar Pro România, interviu în presa americană: România trebuie să se hotărască să își joace atuurile cu curaj pe piața europeană a energiei

Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Pro România Laurențiu Rebega a vorbit, pentru presa americană, despre pașii necesari pentru România, menționând că țara noastră trebuie să se hotărască să își joace atuurile cu curaj pe piața europeană a energiei cu sprijinul SUA.

Europarlamentarul Laurențiu Rebega (Pro România) prezintă în presa conservatoare din SUA câțiva pași necesari pentru România. El pornește de la prezentarea Summit-ului Inițiativei Celor Trei Mări, de la București, un format regional care reunește țările din UE foste comuniste, plus Austria. ”Aceste țări ocupă o poziție strategică între Germania și Rusia. Solidarizarea lor în jurul valorilor democrației, statului de drept și drepturilor omului, poate fi o garanție pentru o dezvoltare economică accelerată și prosperitate. În această perspectivă, Summit-ul de la București a fost consacrat interconectivității în domeniul transporturilor, energiei și digital”, explică Rebega.

Europarlamentarul român apreciază că ”este foarte bine că s-a început cu aceste domenii. Oricine își poate da seama că legăturile între mai multe entități statale se realizează în primul rând prin schimburi, iar aceste schimburi au nevoie de o infrastructură. Și, cu cât există mai multe drumuri, conducte și fire, cu atât ansamblul devine mai coerent și mai funcțional. Interconectivitatea va conduce treptat către o armonizare a pozițiilor, către o omogenizare a piețelor și, de aici, către interese comune. La rândul lor, interesele comune vor permite elaborarea unor politici de dezvoltare și de securitate durabile”.

După părerea lui Rebega, partea bună a rezultatelor acestui summit a constat în determinarea de a merge înainte și de a asigura finanțarea unor proiecte de infrastructură comună, ceea ce reprezintă un pas înainte, dar un pas mic.

”Partea mai puțin bună constă în aceea că România, țara organizatoare, nu a fost reprezentată cum trebuia la nivelul deciziilor concrete. Cauza principală a fost conflictul aproape oficial între Președinție și Guvern. Din păcate, România mai are multe de învățat la capitolul interesului național. Din aceasta divergențe politice interne câștigă întotdeauna factorii externi perturbatori. Există puteri externe interesate în menținerea Europei de Est într-o zonă gri? Bineînțeles! Și nu trebuie să căutăm foarte departe!”, arată europarlamentarul Pro România.

Rebega se întreabă dacă se putea face mai mult. ”Și aici, răspunsul este afirmativ. De exemplu, la București au fost prezenți atât secretarul american al Energiei, Rick Perry, cât și ministrul federal de Externe al Germaniei, Heiko Maas. Pentru România ar fi fost un moment excelent de a juca rolul nodal de interfață între interesele germane și americane în zonă. Lipsit fiind de sprijinul guvernului, președintele Iohannis nu a putut face pasul cel mare de care România avea nevoie. Va trebui așteptată o altă oportunitate”, își continuă el explicațiile.

Europarlamentarul Pro România conchide că, atunci ”când ai picioare mici este greu să faci pași mari. Cine e isteț, se suie pe un cal mare. Dar, pentru a găsi un cal mare e nevoie de curaj și spirit întreprinzător. România trebuie să se hotărască să își joace atuurile cu curaj pe piața europeană a energiei. Iar calul cel mare este, în acest caz, sprijinul SUA. Politica pașilor mici poate fi folositoare în situații defensive, în care trebuie apărate anumite poziții câștigate în trecut. Dar, atunci când ești între jucători mari și nu ai nimic de pierdut, trebuie să știi și să vrei să faci pasul cel mare!"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.