Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarii PSD vor avea șefă și în Europa: Iratxe Garcia va prelua conducerea grupuluiS&D în Parlamentul European

European Parliament
UE PE parlamentul european

Eurodeputata spaniolă Iratxe Garcia va prelua marţi conducerea grupului social-democrat (S&D) în Parlamentul European, după ce actualul preşedinte, germanul Udo Bullmann, a anunţat luni că renunţă să o contracandideze pentru acest post, transmite AFP, otrivit agerpres.ro.

Iratxe Garcia va deveni astfel prima femeie în fruntea unui grup de o asemenea importanţă în PE.

Până în prezent, doar Verzii (al patrulea grup în PE, social-democraţii fiind al doilea ca număr de deputaţi, dar în scădere faţă de legislativul anterior) aveau o femeie copreşedinte.

Citește și: Ce face acum fiica lui Liviu Dragnea – Lovitura pe care vrea s-o dea Alexandra Dragnea

'În acest moment, în dezbaterea privind responsabilităţile în cadrul grupului S&D se pare că interesele naţionale primează asupra conţinutului şi viziunii despre viitor', a comunicat serviciul său de presă al lui Udo Bullmann, fără alte precizări.

Bullmann, membru în PE de 20 de ani, conducea Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din 2018, când i-a succedat unui europarlamentar italian.

Preşedintele grupului S&D urmează să fie desemnat în mod oficial marţi.

Iratxe Garcia, care poate profita de succesul socialiştilor spanioli în alegerile din mai pentru a se impune la conducerea grupului S&D, a chemat la construirea unei 'Europe mai solidare, mai sociale, mai feministe şi mai ecologiste'.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu iese la rampă! S-au triplat pe guvernarea ciumei rosii

Iratxe Garcia, în vârstă de 44 de ani, născută în Ţara Bascilor, lângă Bilbao, este deja o 'veterană' în PE, unde este membră din 2004.

Militantă din tinereţe a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), ea a fost deputată în parlamentul spaniol între 2000 şi 2004.

De profesie asistentă socială, Garcia, o apropiată a şefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, conduce din 2017 delegaţia PSOE în legislativul european şi este unul din vicepreşedinţii Partidului Socialist European din decembrie trecut.

Citește și: Silviu Mănăstire dezvăluie cum și-au încasat ‘șmecheri de la USR’ bani de la stat! Cazul președintelui care ‘își căpușează partidul’

În PE, Garcia este membră a comisiei pentru dezvoltare regională şi preşedintă a comisie pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen.

În 2017, ea s-a făcut remarcată când a cerut, în plenul de la Strasbourg, sancţionarea unui coleg polonez, eurodeputatul de extremă dreapta Janusz Korwin-Mikke, pentru declaraţiile, considerate misogine, cu privire la munca femeilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.