Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Claudia Țapardel: 'Noua lege a pensiilor, încă un act normativ în beneficiul românilor și care va face dreptate'

stiripesurse.ro
Claudia Tapardel

 

Cea mai așteptată LEGE de către toți românii a fost publicată pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Este încă o dovadă clară că actuala coaliție PSD-ALDE, împreună cu Guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă, pun în aplicare ceea ce au promis în Programul de Guvernare.

„A fost o perioadă lungă în care s-au depus eforturi uriașe, în care mii de oamenii – angajați ai Ministerului Muncii, de la Casele de Pensii, de la Ministerul Finanțelor Publice, au muncit zi și noapte pentru a finaliza una dintre cele mai importante legi din ultimii ani”, susține europarlamentarul Claudia Țapardel, care precizează că noua lege va rezolva nedreptățile din actualul sistem de pensii, care trenează de ani de zile.

„Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. Mai mult, vor fi eliminate inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite”, a declarat Claudia Țapardel.

În mod concret, după intrarea în vigoare, legea va face ca din 2021 pensiile să crească şi mai mult decât cresc în aceşti ani, practic dublarea pensiilor în 2020 şi dublarea punctului de pensie la 1775 faţă de 2016. Din 2021, pensiile vor creşte în fiecare an, pentru că acel parametru, care este valoarea punctului de referinţă, va fi indexat în fiecare an cu rata inflaţiei.

Noua legea a pensiilor se bazează pe patru principii fundamentale:

- contributivitate - plată în funcție de contribuție;

- egalitate - pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani;

- solidaritate socială - generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor;

- imprescriptibilitate - dreptul la pensie nu se poate prescrie.

„Conform proiectului de lege, nici o pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare. De asemenea, pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Sunt doar câteva din prevederile noii legi, care va schimba în bine viața românilor”, precizează europarlamentarul Claudia Țapardel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.