Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Dragoș Tudorache: La sfârșitul lunii iunie va exista un răspuns din partea UE pentru Republica Moldova

facebook.com
Dragoș Tudorache

Europarlamentarul român Dragoș Tudorache recunoaște că Uniunea Europeană este îngrijorată în privința securității Republicii Moldova, îngrijorări care s-au întețit după incidentele din ultima perioadă din stânga Nistrului. Oficialul spune că în această săptămână, în Parlamentul European va fi adoptată o rezoluție de susținere a Republicii Moldova. De asemenea, luna iunie va fi momentul adevărului când Chișinăul va primi un răspuns din partea blocului comunitar în privința perspectivei europene, notează IPN.

Rusia ar fi decisă să atace Republica Moldova și ar fi pregătit deja planul unei eventuale invazii. Ipoteza a fost lansată de către publicația britanică The Times, citând surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Europarlamentarul român Dragoș Tudorache spune că informația este una care îngrijorează Uniunea Europeană, mai ales în contextul provocărilor înregistrate în ultima perioadă în stânga Nistrului.

„Îngrijorări există și nu neapărat după ce a relatat ziarul The Times. Îngrijorări există după ce au avut loc acele incidente de securitate în regiunea transnistreană. Dovada acestei îngrijorări este și faptul că în această săptămână vom dezbate și vom adopta o rezoluție în Parlamentul European. Însă noi nu vrem să mergem pe speculații și să ajungem în situația de a ghici ce se va întâmpla. Apelul la calm transmis de autoritățile de la Chișinău trebuie respectat și trebuie să descurajăm orice încercare de a destabiliza situația în Republica Moldova”, a spus Dragoș Tudorache în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

De asemenea, europarlamenarul spune că, în curând, Ucraina și Republica Moldova vor primi un răspuns din partea comunității europene privind perspectiva eurointegrării. Criza de securitate din regiune accelerează acest proces, recunoaște oficialul, iar până la sfârșitul lunii iunie, Consiliul European se va expune pe acest subiect.

„Guvernul de la Chișinău și-a făcut partea sa de responsabilitate. Urmează ca la nivelul Comisiei Europene să fie analizate toate răspunsurile din chestionar. În baza răspunsurilor și a evaluării pe care Comisia Europeană o face, va urma o recomandare pe care Comisia o adresează Consiliului. Această recomandare va fi luată în discuție de către Consiliul European în iunie. Acela va fi momentul, finalul lunii iunie, când vom vedea la nivel politic, care este mesajul pe care Uniunea Europeană îl va da Ucrainei, Moldovei. Am speranța că acel moment va fi unul de fast pentru Republica Moldova. Un moment care să confirme și așteptările politice de la Chișinău și să fie recunoscut statutul de candidat pentru Republica Moldova”, a mai spus Dragoș Tudorache.

Anterior, și europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat că în această săptămână Parlamentul European va adopta o rezoluție prin intermediul căreia își va manifesta sprijinul față de Republica Moldova. De asemenea, în timpul sesiunii plenare din 18-19 mai, președintele Maia Sandu va avea un discurs în Parlamentul European, abordând tema crizei refugiaților și sprijinului oferit de comunitatea internațională în gestionarea acestei crize.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.