DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a discutat cu viitorul ambasador al SUA la Uniunea Europeană

arhiva personala
Rebega Malloch

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a participat pe data de 23 mai, la Bruxelles, la o întâlnire în cadrul căreia Ted Malloch, nominalizat pentru postul de ambasador al SUA pe lângă Uniunea Europeană, a vorbit despre: „What the new US presidential administration means for Brexit and the EU?” La sfârșitul evenimentului, europarlamentarul român a discutat cu Ted Malloch în privința locului pe care trebuie să-l aibă România în noua arhitectură europeană. Aceasta este a doua întâlnire și discuție dintre europarlamentarul român și viitorul ambasador al SUA la UE, cei doi având ocazia să-și împărtășească opiniile pe 12 mai, în Polonia, în cadrul unui lunch privat.

Laurențiu Rebega a explicat de altfel printr-un comunicat de presă referitor la pozițiile susținute la Bruxelles de Ted Malloch că ”firul roșu al expunerii a fost ideea că noul președinte american este exponentul unui alt fel de a face politică, una mai apropiată de cetățenii americani, care l-au votat tocmai pentru acest lucru. Ted Malloch a avertizat, de altfel, că toți membrii echipei Trump sunt solidari cu viziunea și obiectivele președintelui. În acest context, diplomatul american și-a exprimat îngrijorarea față de exacerbarea sentimentelor antiamericane în Europa. În mod firesc, primul subiect abordat a fost NATO. Ted Malloch a subliniat că interesul strategic al Statelor Unite este ca NATO să fie, în continuare, instrumentul prin care trebuie să se prevină conflictele internaționale. Dacă Donald Trump a criticat NATO ca fiind costisitoare pentru SUA, a fost pentru a sublinia că toate țările membre trebuie să contribuie echitabil la finanțarea organizației. Nimeni nu poate pretinde să fie apărat pe gratis! Dacă Europa dorește NATO - și este clar că o dorește - trebuie să existe și o contribuție financiară europeană proporțională”.

Rebega a explicat și poziția diplomatului american privind Brexitul, ”Brexitul a fost o decizie democratică. Dar, pe de altă parte, Statele Unite nu se așteaptă ca alte țări europene să declanșeze referendumuri de ieșire din Uniune”.

content-image

În finalul expunerii sale, a adăugat Laurențiu Rebega, Ted Malloch a punctat câteva argumente în sprijinul ideii că arhitectura lumii s-a schimbat fundamental în ultimii ani. ”Intrăm, a spus Malloch, într-o „etică a națiunilor suverane” în relațiile internaționale. Ideile exprimate de dr. Malloch sunt concordante cu foarte multe dintre pozițiile pe care eu însumi le-am susținut ca europarlamentar. Desigur, nu spun asta ca o laudă de sine. Este, însă, important ca toți politicienii români să înțeleagă această schimbare și să acționeze în cunoștință de cauză în interesul României. Din această perspectivă, și relația SUA-EU se va schimba; noua administrație americană va încuraja națiunile să fie mai active și mai responsabile pe plan internațional”.

content-image

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.