Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul umanist Maria Grapini, după măsurile anunțate de Comisia Europeană pentru fermieri: `Guvernul României a aflat de aceste măsuri?`

facebook.com
Maria Grapini

Comisia Europeană a răspuns întrebării europarlamentarului PPU (social-liberal) Maria Grapini, privind măsurile pentru sprijinirea fermierilor, în contextul crizei provocate de coronavirus.

Acum, Maria Grapini întreabă autoritățile din România dacă sunt la curent cu aceste măsuri și ce s-a întâmplat concret pentru ajutoarea fermierilor. „Ne poate spune Guvernul României, în mod concret, câți fermieri au primit banii admiși din partea UE? Sau câte întreprinderi au primit sumele stabilite de către Comisia Europeană? Măcar a aflat Guvernul de aceste măsuri?!”, întreabă, acum europarlamentarul umanist Maria Grapini.

Răspunsul Comisiei pe această temă a venit detaliat, arătând care sunt măsurile imediate luate pentru sprijinul fermierilor, iar acestea includ prevederi legate de mobilitatea lucrătorilor transfrontalieri, plăți în avans pentru dezvoltarea rurală sau plafoane majorate pentru ajutoarele de stat.

Astfel, Comisia a prezentat un set de măsuri pentru a atenua impactul pandemiei de COVID-19 asupra sectorului agricol. Unele dintre aceste măsuri s-au concentrat asupra menținerii pieței unice. „Culoarele verzi” la frontierele interne ale UE asigură disponibilitatea continuă a produselor agroalimentare pentru consumatori. Lucrătorii transfrontalieri și cei sezonieri din sectorul agricol ar trebui să poată traversa frontierele.
Comisia oferă o prelungire a termenelor pentru solicitările de plăți în cadrul Politicii agricole comune (PAC), majorează sumele plătite în avans pentru anumite plăți destinate dezvoltării rurale, reduce numărul controalelor la fața locului și majorează plafoanele ajutoarelor de stat pentru fermieri, se arată în răspunsul Comisiei.

Un pachet adoptat la 30 aprilie 2020 vizează sectoarele cele mai afectate de criză. Acesta include ajutorul pentru depozitare privată (lapte praf degresat, unt, brânză, carne de vită, de capră și de oaie), cooperarea temporară în situații de criză (lapte, cartofi și flori) și o mai mare flexibilitate în programele sectoriale (vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și programele de încurajare a consumului de fructe și legume în școli).

La 30 aprilie 2020, Comisia a propus, de asemenea, o măsură temporară în cadrul programelor de dezvoltare rurală pentru a oferi sprijin fermierilor și întreprinderilor din sectorul agroalimentar sub formă de plăți forfetare de maximum 5 000 EUR pe agricultor și de 50 000 EUR pe întreprindere mică și mijlocie.

Comisia monitorizează în permanență impactul pandemiei de COVID-19. Un rezumat al tuturor măsurilor este disponibil pe site-ul internet dedicat răspunsului UE la criza COVID-19 în sectorul agroalimentar, se menționează în răspunsul oficial al Comisiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.