Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

European Union Youth Orchestra părăseşte Londra şi se mută în Italia, din cauza Brexitului

brexit, bani

Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană (European Union Youth Orchestra - EUYO) a anunţat miercuri că va părăsi Londra, oraşul în care a avut sediul general timp de 40 de ani, şi se va muta în Italia, evidenţiind astfel unul dintre efectele culturale negative generate de Brexit, informează Reuters.

Prestigioasa orchestră, care a colaborat de-a lungul anilor cu unii dintre cei mai renumiţi şi mai apreciaţi dirijori din lume, depinde de finanţarea alocată de UE, care, cel mai probabil, nu va mai fi acordată companiilor stabilite în Marea Britanie după ce această ţară va părăsi blocul european în martie 2019. "EUYO este o resursă culturală şi politică vitală pentru Europa şi pentru UE, iar eu sunt încântat că stabilitatea pe termen lung a orchestrei este de acum înainte asigurată", a declarat Vasily Petrenko, dirijorul-şef al orchestrei.

Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană se va muta anul viitor în două sedii noi, la Roma şi Ferrara - un oraş din nordul Italiei. Fondatorul ei a fost regretatul dirijor italian Claudio Abbado şi invitaţia de mutare în Italia a venit din partea lui Dario Franceschini, ministrul Culturii din această ţară. Înfiinţată la Londra în 1976, EUYO a avut de atunci sediul general în capitala britanică. Marea Britanie s-a alăturat organismului precursor al UE în 1973. Orchestra organizează audiţii în fiecare an pentru a angaja noi membri, care trebuie să aibă vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani şi să provină din ţări care sunt membre în Uniunea Europeană, conform Agerpres.

Într-un mesaj publicat pe site-ul instituţiei se afirmă că tinerii muzicieni britanici sunt în continuare eligibili pentru a-şi depune candidaturile în această toamnă pentru a se alătura orchestrei în 2018, întrucât Marea Britanie va continua să fie membru UE în acel an. "Înţelegerile pentru anii viitori vor depinde de detaliile acordului negociat între UE şi Marea Britanie", precizează acelaşi mesaj. Decizia luată de Marea Britanie printr-un referendum organizat în iunie 2016 de a părăsi Uniunea Europeană a creat probleme majore pentru multe persoane care lucrează în industria artistică, în care colaborările transfrontaliere şi abilitatea de a călători fără obligativitatea unor vize pentru a susţine turnee în Europa sunt extrem de apreciate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.