Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurostat: Producţia şi consumul de cărbune în UE au crescut

investenergy.ro
carbune

Eurostat: Producţia şi consumul de cărbune în UE au crescut.

În 2022, producţia de cărbune în Uniunea Europeană a continuat să crească, ajungând la 349 milioane de tone (un avans de 5% comparativ cu anul precedent), în timp ce consumul a urcat la 454 milioane de tone (un avans de 2% comparativ cu anul precedent), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), conform Agerpres.

Această redresare a început în 2021 şi a fost determinată în principal de lignit, care face parte din categoria mai extinsă de cărbune brun.

Anul trecut, UE a produs 294 milioane de tone de cărbune brun (în creştere cu 6% faţă de 2021). În pofida recentei redresări, producţia este sub nivelul din 2019, înaintea pandemiei. În prezent, cărbunele brun este produs de nouă state membre UE: Germania (131 milioane de tone în 2022, fiind responsabilă pentru aproximativ 44% din producţia totală de cărbune brun a blocului comunitar), Polonia, Bulgaria, Cehia, România (sub 20 milioane de tone), Grecia, Ungaria, Slovenia şi Slovacia.

Cifrele referitoare la producţia şi consumul de lignit şi cărbune brun sunt aproape identice, deoarece aceste tipuri de cărbune nu sunt în general tranzacţionate ci sunt folosite pe plan intern pentru a produce electricitate.

În cazul huilei, producţia UE a ajuns la aproape 55 milioane de tone în 2022, singurii producători fiind Polonia şi Cehia.

Consumul de huilă în 2022 a ajuns la 160 milioane de tone, un declin de 11% faţă de 2019. Spre deosebire de cărbunele brun, huila este folosită şi în alte industrii în afară de producerea de electricitate, prin urmare este tranzacţionată şi consumată de toate statele membre UE, exceptând Malta.

Polonia (38%) şi Germania (25%) erau anul trecut responsabile pentru aproape două treimi din consumul total de huilă în UE, fiind urmate de Italia, Ţările de Jos, Franţa, Spania şi Cehia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.