Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eveniment inedit de Bobotează - Una din crucile aruncate în mare de ÎPS Teodosie a fost recuperată de un musulman

www.a1.ro
cruce Bobotează Dunăre

Peste 10.000 de oameni au participat, duminică, la slujba de Bobotează, oficiată de ÎPS Teodosie, pe faleza Cazinoului din Constanța, apoi, conform tradiției, arhiepiscopul a aruncat trei cruci în mare, ce au fost recuperate de trei bărbați, unul dintre ei fiind musulman.

Peste o mie de constănțeni au mers încă de dimineață la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, unde ÎPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului. După slujbă, în jurul orei 11.00, clerul şi credincioșii au pornit în procesiune spre faleza Cazinoului, unde a fost oficiată slujba de sfințire a apelor.

Muzica Militară a Forțelor Navale şi Garda de Onoare au însoțit procesiunea de la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” spre faleza Cazinoului, iar două ambarcațiuni ale Centrului de Scafandri au asigurat buna desfăşurare a ceremonialului de binecuvântare şi sfințire a apelor.

Pe faleza din fața Cazinoului a fost formată Crucea Sfântului Andrei, din 200.000 de sticle din plastic umplute cu apă sfințită, care au fost apoi împărțite celor prezenți. Tot acolo se afla și o altă cruce, sculptată în gheață.

Surpriză în baschetul nord-american - Barack Obama ar putea antrena UCLA

Arhiepiscopul Tomisului a sfințit apa din mai multe bidoane mari, din lemn, aflate într-un alai de care trase de boi și măgăruși, iar apoi a eliberat trei porumbei albi, care au simbolizat Sfânta Treime. Peste 10.000 de oameni au participat la slujba de la malul mării.

După ceremonia de la malul mării, alaiul a plecat în procesiune pe străzile orașului pentru a împărți Agheasma Mare și celor ce nu au reușit să participe la slujba din Portul Tomis.

Conform tradiției, ÎPS Teodosie a sfințit apele Mării Negre, iar apoi a aruncat în mare trei cruci - ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, pentru recuperarea cărora au sărit, de pe mai multe șalupe, tineri temerari.

Una dintre aceste cruci a fost recuperată de un bărbat de religie musulmană, Ismail Asan de 49 de ani.

„Particip pentru al doilea an și e prima oară când o prind. Sper să îmi aducă sănătate. (…) Am zis că până nu iau crucea nu mă las”, a declarat Asan, după ce a ieșit din apele mării.

Nu este pentru prima dată când un musulman participă la ceremoniile de Bobotează de la Constanța și reușește să prindă una dintre crucile aruncate în apele mării, un caz similar petrecându-se și în 2015.

După ce anul trecut festivitățile au fost ținute sub un soare primăvăratec, anul acesta miile de credincioși prezenți la slujbă au avut parte de „gerul Bobotezei”, pe toată durata slujbei ningând la malul mării.

„Boboteaza 2019 promite belșug și bucurie anul acesta. Este belșug pentru că marea iată primește apă de sus prin acești fulgi de zăpadă, cum îi stă bine Bobotezei. (…) Am sfințit marea, am aruncat cele trei cruci și cei ce au cutezat au alergat și le-au prins. Sunt bucuros că anul acesta Boboteaza este îmbrăcată în fulgi de zăpadă și are apă lină, iar poporul a venit în număr foarte mare ca să primească această sărbătoare”, a spus, la finalul slujbei, ÎPS Teodosie.

Festivitățile s-au desfășurat fără incidente deosebite, miile de credincioși prezenți fiind vegheați de jandarmi și polițiști.

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne amintește de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoții să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfințirii mari a apei. Totodată, după slujbă, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoții aruncă trei cruci în apă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.