Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evenimentul care îl înspăimântă cel mai mult pe Xi Jinping

spiegel.de
Xi Jinping

Liderul chinez Xi Jinping a chemat vineri ţara sa şi Asia Centrală să "exploateze pe deplin" oportunităţile de cooperare în domeniul comerţului, economiei şi capacităţii industriale, transmite AFP.

Adresându-se şefilor de stat din cinci foste republici sovietice în cadrul unui summit inedit, Xi i-a îndemnat pe aceştia să "exploateze pe deplin oportunităţile de cooperare tradiţională în economie, comerţ, capacitate industrială, energie şi transport", potrivit unui extras din discurs furnizat de agenţia China Nouă. De asemenea, el a subliniat necesitatea de a dezvolta "noi motoare de creştere (...) precum finanţele, agricultura, reducerea sărăciei, reducerea emisiilor de carbon, sănătatea şi inovarea digitală".

Preşedintele chinez găzduieşte săptămâna aceasta primul "Summit China-Asia Centrală" de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în 1992, între gigantul asiatic şi aceste republici (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan), după căderea URSS.

Xi a adăugat că regiunea şi China ar trebui să "preia conducerea" în acest proiect şi să "aprofundeze încrederea reciprocă strategică" pentru a "menţine o prietenie eternă".

Xi se teme de revoluții colorate

De asemenea, el a subliniat necesitatea de a extinde cooperarea în domeniul securităţii pentru a combate ceea ce Beijingul numeşte "cele trei rele" din regiune: separatismul, terorismul şi extremismul. "Cele şase ţări ar trebui să se opună în mod hotărât ingerinţei externe în afacerile interne ale ţărilor din regiune şi încercărilor de a instiga la "revoluţii colorate"", a adăugat Xi.

Întâlnirea, menită să consolideze legăturile economice şi culturale cu aceste naţiuni în mod tradiţional mai apropiate de Moscova decât de Beijing, are loc în timp ce preşedintele american Joe Biden se întâlneşte cu liderii G7 în Japonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.