Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evoluții pe tabla de șah din Orientul Mijlociu: Recep Tayyip Erdogan își schimbă strategia în politica externă

infofinanciar.ro
Recep-Tayyip-Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pare a încerca o schimbare de strategie în politica externă a Turciei, iar analiștii politici spun că guvernul turc „îngheață” demersurile de reapropiere de SUA și Israel, pe care le întreprinsese în ultimele luni, încercând să se proiecteze din nou drept protector al lumii musulmane, scrie Kathmerini, conform Rador Radio România.

În discursul susținut ieri către grupul parlamentar al partidului său, Erdogan a condamnat forțele israeliene pentru atacurile din Gaza și a susținut că întreruperea apei și a electricității „nu este un război, ci un masacru”. Referindu-se la atacurile israeliene, președintele turc a spus că „acestea nu sunt reacții ale unui stat, ci ale unei organizații” și „dacă Israelul nu se comportă ca un stat, ci ca o organizație, atunci ar trebui să știe că va fi tratat ca o organizație”.

După ce și-a ilustrat pe hartă propunerea sa de înființare a unui stat palestinian, Erdogan a susținut că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, existența statului Israel va fi amenințată și că „episoadele izbucnite de sâmbăta trecută vor fi fără sfârșit și vor urma tragedii și mai rele!”.

Consultări cu Rusia

Anterior, Erdogan făcuse declarații și împotriva Statelor Unite, pe care le acuzase că „susțin, antrenează și echipează organizații teroriste” și că aducând un portavion în largul coastei Fâșiei Gaza „vor realiza un masacru”.

Marți seara, președintele Turciei a avut o discuție telefonică cu Vladimir Putin și se pare că cei doi lideri împărtășesc aceeași viziune față de problemele din Orientul Mijlociu, făcând apel la înființarea unui stat palestinian și acuzând poziția Washingtonului cu privire la evoluțiile din regiune.

Președintele Turciei consideră că acum este momentul potrivit pentru a schimba datele în Orientul Mijlociu.

Președintele Partidului Popular Republican, Kemal Kılıçdaroğlu, și președintele Partidului Viitorului, Ahmet Davutoglu, și-au exprimat sprijinul pentru Hamas. De asemenea, două partide pro-islamice, Hüda-Par și Saadet, plănuiesc un miting mare în sprijinul palestinienilor.

Posibile evoluții

Analiștii politici spun că unul dintre principalele motive pentru care Ankara nu adoptă o poziție neutră - asemănătoare cu cea pe care o are în războiul dintre Rusia și Ucraina - este că în capitala Turciei se estimează că echilibrul din regiune se schimbă și că Turcia va trebui să joace un rol principal, așa cum fac și Rusia, Iran, Israel și SUA.

Doborârea unei drone turcești în Siria de către forțele americane a provocat deja o mare nervozitate în Turcia. Oficialii de la Ankara înțeleg că Washingtonul îi va sprijini cu orice preț pe kurzii din nordul Siriei, pe care Turcia îi acuză ca fiind „terorişti”, iar în acest climat de suspiciune, aprobarea de către Congres a livrării de aeronave F-16 către Turcia este considerată deosebit de dificilă.

Jurnalişti turci cu experienţă amintesc de doctrina pe care o exprimă Erdogan, cum că „este posibilă o lume mai dreaptă” şi că „lumea este mai mare decât cele cinci (mari puteri)”. Aceștia subliniază că probabil președintele Turciei consideră că acum este momentul potrivit pentru a schimba datele de pe tabla de șah din Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.