Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-deputatul PNL Theodor Nicolescu ținut `la rece` de CAB în cazul ANRP - Instanța a respins revizuirea pedepsei definitive cerută de acesta

theodor nicolescu

Curtea de Apel București a stabilit, joi, nedefinitiv, că pedeapsa de opt ani de închisoare cu executare aplicată, definitiv de ICCJ, ex-deputatului PNL Theodor Nicolescu în dosarul de mare corupție „ANRP” este validă, astfel că acesta trebuie să continue executare ei în regim de detenție.

Concret, fostul politicial PNL a cerut la CAB revizuirea deciziei penale definitive a instanței supreme în speranța că va obține o micșorare sau chiar eliberarea de după gratii.

„În baza art. 459 C.p.p. rap. la art. 453 alin. 1 lit. a şi lit. b C.p.p. , respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de către revizuentul NICOLESCU THEODOR – CĂTĂLIN, împotriva sentinţei penale nr. 30/F/14.02.2018, pronunţată de către Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosar nr. 3203/2/2015, astfel cum a fost modificată prin decizia penală nr. 301/A/08.10.2019 pronunţată de către ÎCCJ – Secţia Penală.

În baza art. 275 alin. 2 C.p.p., obligă revizuentul la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat în valoare de 300 lei.

Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, azi, 20.04.2023”, se arată în minuta deciziei de joi.

Pedepsele grele din mega-dosarul ANRP

Fostul deputat PNL Theodor Nicolescu a fost condamnat, în 8 octombrie 2019, la opt ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul ANRP.

Fostul demnitar a fost condamnat pentru luare de mită dar achitat pentru fapta de abuz în serviciu.

Alături de el a mai fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani cu executare și evaluatorul autorizat, membru al Asociației Naționale al Evaluatorilor Autorizați (ANEVAR) din România (ANEVAR), Alexandru Hanu.

În același dosar judecătorii ICCJ au stailit achitarea pentru faptele de abuz în serviciu sau complicitate la acestea a fostului șef al ANI, Horia Georgescu, al foștilor vicepreședinți ai ANRP , Virgil Baciu, Ingrid Mocanu și Mihnea Iuoraș.

Totodată a fost achitată și fosta șefă a ANRP de la acea vreme, Ingrid Zaroour.

Au mai fost achitați în acest dosar Gabro Attila Marko, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor, Cătălin Constantin Canangiu, Gheorghe Vișoiu, angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorin Cornel Drulă, evaluator autorizat (ANEVAR), și Neculai Nistor, evaluator autorizat (ANEVAR).

Judecătorii ICCJ au mai stabilit marți lăsarea nesoluționată a laturii civile a dosarului, respectiv privind despăgubirea contestată de DNA, și menținerea sechestrelor pe bunurile tuturor celor din dosar, fie ei achitați sau nu.

Această chestiune denotă, potrivit unui avocat din dosar, faptul că faptele cercetate nu au incidență penală dar pot avea incidență civilă astfel că o instanță penală poate dispune menținerea sechestrelor până la soluționarea general definitivă a cauzei, atât pe latură penală cât și civilă.

În acest caz Curtea de Apel Bucureşti a stabilit în februarie 2018 condamnarea fostului demnitar la nouă ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fostului președinte al ANRP, Ingrid Zaroour, la 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 5 ani, a fostului vicepreședinte ANRP Mihnea-Remus Iuoraș, la 4 ani si 6 luni de închisoare.

Alt foşti vicepreşedinţi ai ANRP au fost condamnataţi în acest caz, respectiv, Ingrid Mocanu, a primit 4 ani de închisoare, Remus-Virgil Baciu, 6 ani și 4 luni închisoare, fostul sef al ANI, Horia Georgescu 4 ani de închisoare, fostul deputat Attila-Gabor Marko: 5 ani de închisoare.

Constantin-Cătălin Canangiu, membru în Comisia Centrala pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP a primit 4 ani de închisoare, Alexandru Florin Hanu, evaluator autorizat, 5 ani de închisoare, Gheorghe Vișoiu, angajata al ANRP: achitare, sancționat cu amenda administrativă de 1.000 de lei, Dorin-Cornel Drula, evaluator autorizat, 2 ani cu supendare pe o perioada de încercare de 4 ani şi Neculai Nistor, evaluator autorizat la 2 ani cu supendare pe o perioada de încercare de 4 ani.

Dosarul pe scurt

În rechizitoriul transmis inițial instanței supreme anchetatorii DNA notau că la data de 12.01.2015, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.) a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în decursul anului 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la A.N.R.P., control ce a avut ca obiect fundamentarea și utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Inculpații Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin Şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei 8 inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menționate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

Concret:

- La data de 04.12.2008, membrii sus menţionaţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, în dosarul înregistrat sub. nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu această sumă bugetul de sta și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.

- La data de 10.11.2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu excepția lui Canangiu Constantin-Cătălin, au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.

- La data de 02.09.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești – Cioplea, actualmente sector 3 București, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane.

Cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experții evaluatori Neculai Nistor, Drulă Dorin Cornel și Hanu Alexandru-Florin au fost avizate de Vişoiu Gheorghe, expert evaluator angajat al A.N.R.P.– Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acelor rapoarte, în conformitate cu standardele și legislația menționate.

În perioada 2007-2008, Nicolescu Theodor-Cătălin, care la momentul respectiv deținea funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. În schimbul banilor, Nicolescu Theodor-Cătălin, prin prisma funcției și calității pe care o deținea, urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire.

Ca urmare a soluționării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafață de 20,5 ha, teren situat în București, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2009-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani și contravaloarea acțiunilor. Banii au fost remiși în general, în tranșe de până la 250.000 de lei, în lei și euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul.

În cursul anului 2008, Hanu Alexandru Florin, a primit de la o persoană, suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii în dosarul nr. 13653/FFCC/2008.

Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei)

În cauză s-a dispus sechestru asigurator asupra sumelor de bani şi bunurilor aparţinând inculpaţilor Zaarour Ingrid, Iuoraş Mihnea-Remus, Marko Attila-Gabor, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Canangiu Constantin-Cătălin, Nicolescu Theodor-Cătălin, Georgescu Horia, Vişoiu Gheorghe şi Drulă Dorin Cornel şi confiscarea specială a sumei de 6.200.000 lei de la inculpatul Nicolescu Theodor Cătălin şi a sumei de 10.000 euro de la inculpatul Hanu Alexandru Florin, provenite din săvârşirea infracţiunilor de luare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii luate în cursul urmăririi penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.