DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ex-ministru PSD îi dă dreptate lui Juncker: Nu putem fi credibili dacă în țară criticăm UE

MAE
Victor Negrescu

Fostul ministru delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu (PSD), a scris sâmbătă, pe Facebook, despre preluarea de către România a președinției Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, că Bucureștiul se pregătește pentru un mandat „lipsit de ambiție” din cauza luptelor politice interne și că România nu poate fi credibilă dacă în țară se aduc critici Uniunii Europene, după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni.

„De la 1 ianuarie, România va prelua Președinția Consiliului UE. În ciuda bunei pregătiri tehnice a momentului începute acum aproape doi ani, ne pregătim pentru o președinție lipsită de ambiție din cauza conflictelor politice interne. Declarațiile recente ale liderilor europeni și relatările presei internaționale din păcate confirmă acest lucru. Alegerile pentru Parlamentul European dar mai ales alegerile prezidențiale pun deja în plan secund acest moment istoric pentru România. Avem persoane care și-au anunțat candidatura iar altele ambiția de a candida la funcția de Președinte al României. Se vorbește prea puțin de ce își propune concret România privind Președinția Consiliului UE”, a scris sâmbătă, pe Facebook, fostul ministru al afacerilor europene, Victor Negrescu (PSD).

Acesta a adăugat că a atenționat PSD în legătură cu mesajul șefului CE, Jean Claude Juncker, privind un front comun al forțelor politice din România pe timpul celor 6 luni la șefia Consiliului UE.

„Președinția la Consiliul UE este un exercițiu tehnic pentru care România este așa cum am mai spus pregătită, ne-am asigurat de acest lucru folosind expertiza fostelor președinții dar și a principalilor noștri parteneri europeni, însă pentru a avea o președinție de succes trebuie implicare politică la cel mai înalt nivel. Atunci când negocierile stagnează trebuie ca miniștrii să participe la trialogurile cu reprezentanții Parlamentului European și ai Comisiei Europene, trebuie ca Președintele României și Primul-ministru să sune partenerii europeni, pentru a împinge înainte agenda europeană. Pentru a conta la nivel european și pentru ca Președinția la Consiliul UE să fie una de succes este nevoia ca agenda politică națională și ambițiile personale să fie puse în plan secund dar mai ales este nevoie ca România să nu se îndepărteze de parcursul său european. Acest lucru înseamnă că nu putem fi credibili spunând la Bruxelles că suntem pro-europeni iar în țară să criticăm Uniunea Europeană și să punem sub semnul întrebării beneficiile aderării noastre la familia comună europeană. Declarațiile președintelui Juncker, regretabile de altfel, confirmă, din păcate, ceea ce am spus public dar și colegilor mei. Am pregătit România în cea mai bună manieră pentru acest moment. România are nevoie noi toți. Îmi exprim disponibilitatea de a mă implica pe noi baze pentru a scoate România din această situație. Președinția României la Consiliul UE necesită implicare politică și responsabilitate pentru ca țara noastră să își recâștige credibilitatea și influența la nivel european”, a scris Negrescu.

Acesta spune că este nevoie de o comunicare „reală” între toți decidenții politici.

„Probabil tehnic vom avea rezultate, m-am asigurat de acest lucru pe perioada mandatului meu, dar politic România trebuie să demonstreze că este capabilă de finalizeze mai multe dosare europene pentru care s-a angajat deja de mai multe ori. Pentru a avea o Președinție de succes este nevoie ca România să finalizeze ceea ce decidenții au promis partenerilor europeni dar și ceea ce decidenții au comunicat public românilor, iar pentru acest lucru trebuie să existe o reală comunicare între Guvernul României, Parlamentul României și Administrația Prezidențială care din păcate nu mai funcționează”, a apreciat acesta.

„Există în România expertiza necesară și multă disponibilitate din partea specialiștilor noștri în afaceri europene pentru a sprijini acest moment important pentru țară. Trebuie însă folosită întreagă noastră capacitate umană și tehnică. Pentru a avea o președinție de succes țara noastră trebuie să finalizeze cel puțin numărul de dosare finalizate de Bulgaria, mă refer aici la minim 80 de dosare europene din cele 200 rămase nefinalizate. Printre dosarele cele mai importante avem propunerile privind viitorul buget european, în mod special politica de coeziune și politica agricolă comună. Miniștrii de resort au declarat de mai multe ori public și în fața partenerilor europeni că vor finaliza aceste negocieri extrem de importante. Dacă nu vor face ce au promis putem să considerăm că Președinția României la Consiliul UE nu a fost capabilă să își îndeplinească misiunea”, a mai scris Negrescu.

Fostul ministru a mai spus că este nevoie de un acord între Președinție, Guvern și Parlament.

„Pe lângă acestea avem gestiunea fără sincope a momentului Brexit, propunerea unui plan ambițios pentru viitorul UE, sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, apărarea celor patru libertăți europene, printre care libertatea de mișcare și de lucru în alte state europene, fără a ignora accesul la drepturile sociale pus sub semnul întrebării de mai multe state europene. De asemenea Summit-ul de la Sibiu reprezintă un moment cheie pentru viitorul Uniunii Europene. România trebuie să vină cu propuneri concrete, cu o declarația ambițioasă privind viitorul UE care trebuie evident agreată de toate instituțiile. Trebuie în consecință un acord între Administrația Prezidențială, Guvernul României și Parlamentul României privind forma acestei declarații deoarece trebuie să ne asigurăm că țara noastră vorbește pe o singură voce. Probabil că trebuie găsită o formulă ca la Sibiu să fie prezenți și să aibă un rol toți decidenții României. Nici măcar pe site-ul de exercitare a Președinției nu avem trecuți toți decidenții. Nu în ultimul rând avem o serie de obiective naționale prezentate în fața Parlamentului României. Mă refer aici la aderarea la Schengen, finalizarea MCV, aderarea la euro sau aducerea în România a unei agenții europene. Trebuie o strategie pentru fiecare care trebuie prezentată public și aprobată de instituțiile competente. România nu poate lăsa să treacă acest moment unic al Președinției la Consiliul UE sperând doar că va trece rapid”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.