Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Excelenţe ale tinerei generaţii de muzicieni din Bihor, în gala de operă a Festivalului European Music Open Oradea

zilesinopti.ro
opera nationala iasi

Şase tineri muzicieni, excelenţe ale tinerei generaţii de cântăreţi, au susţinut duminică seara, în Festivalul European Music Open, la Teatrul Regina Maria din Oradea, o gală de operă, acompaniaţi de Orchestra şi Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, sub bagheta dirijorului Ciprian Teodoraşcu, arată Agerpres.

Şi-au dat concursul soprana Maria Rădeanu, mezzosoprana Camelia Cuzub, tenorii Andrei Petre şi Constantin Pastramă, basul Alexandru Matei şi baritonul Alin Munteanu, studenţi sau absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Programul serii a debutat cu uvertura operei "Bărbierul din Sevilla de Rossini", urmată de ariile "Largo et factotum" şi "La calunnia e un venticello" din aceeaşi lucrare, interpretate de baritonul Alin Munteanu, respectiv basul Alexandru Matei.

Preludiul operei "Carmen" de Bizet a deschis "poarta" către "Habanera" interpretată de mezzosoprana Camelia Cuzub şi "Questa o quella" din "Rigoletto" de Verdi, în interpretarea tenorului Andrei Petre.

A urmat "Corul vânătorilor" din opera "Der Freischutz" de Weber, care a făcut trecerea către următoarele arii susţinute în duet de soliştii Andrei Petre şi Alin Mnteanu - "Au fond du temple saint..." (din Pescuitorii de perle de Bizet), respectiv Maria Rădeanu şi Camelia Cuzub - "Barcarola" ( din Povestirile lui Hoffman de Offenbach).

A urmat "Corul ţiganilor" din opera "Trubadurul" de Verdi şi cvartetul din opera "Rigoletto" de acelaşi compozitor. Solişti: Maria Rădeanu - Alin Munteanu, Camelia Cuzub - Andrei Petre.

Programul concertului s-a încheiat după "Corul sclavilor" din opera "Nabucco" de Verdi, cu sextetul din opera "Lucia di Lammermoor", susţinut de protagoniştii serii.

Spectacolul oferit de vocile şi prestaţiile artistice ale tinerilor artişti, susţinuţi de orchestra simfonică şi corul filarmonicii (dirijor Lászlóffy Zsolt), a fost răsplătit după fiecare moment cu aplauze intense şi prelungite, cu atât mai mult la final, după celebra melodie "Brindisi", a lui Verdi, interpretată împreună.

"Sunt nişte talente autentice, pur-sânge, după cum i-aţi putut vedea în acţiune şi cu voia lui Dumnezeu, cu un strop de şansă, fiecare dintre ei îşi va găsi drumul în lumea asta mare, pe scenele lumii. Viaţa nu-i uşoară. Deloc. Adică nu ajunge să ai o voce extraordinară. Trebuie să ai putere pentru a face profesia asta. Să înduri nereuşitele, pentru că nu e doar succes şi roz, iar selecţia aici se face. În puterea fiecăruia de a se ridica de fiecare dată după ce cade. Sunt foarte emoţionat că au fost aici şi publicul din Oradea i-a auzit", a declarat, pentru AGERPRES, directorul artistic al festivalului, Alexandru Badea.

Muzicienii aflaţi pe scenă au avut cuvinte de laudă pentru public.

"Publicul de la Oradea a fost extraordinar! Pentru că şi concertul a ieşit foarte bine având, în feedback, energia sălii. Corul este superb, orchestra, la fel! Iar profesorul nostru, Alexandru Badea, este extraordinar!", a afirmat Alexandru Matei.

Şi Alin Munteanu s-a arătat încântat de modul în care a fost primit de spectatori.

"A fost un concert minunat. Este pentru prima dată când cânt la Oradea şi sper să nu fie ultima. Publicul a fost extrem de primitor. Concertul a fost realizat la un nivel foarte înalt de pregătire, cu oameni profesionişti, o mare încântare", a spus acesta.

De asemenea, dirijorul Ciprian Teodoraşcu, aflat la pupitrul orchestrei simfonice a caracterizat publicul drept "extraordinar" şi "plin de căldură".

"Este o orchestră foarte bună, felicitări, foarte disciplinată, cooperantă, flexibilă. Uite că se poate face muzică de operă şi cu o orchestră de filarmonică. În general, orchestrele de filarmonică sunt un pic mai stricte, dar ei s-au adaptat foarte bine. Am simţit plăcerea şi bucuria lor de a acompania nişte tineri aflaţi la început de drum. Să dea Domnul să auzim numele astea cât de curând pe marile scene ale lumii, pentru că sunt foarte talentaţi şi dornici să înveţe, să progreseze. Am văzut un public extraordinar, plin de căldură, aşa cum numai în partea asta de Românie se poate să auzi. Aplauze în cadenţă, sacadate, într-un accelerando şi lumea foarte bucuroasă că ne-a văzut", a declarat Teodoraşcu pentru AGERPRES.

În opinia sa, oamenii ar trebui să cânte mai des cu vocea sau la un instrument, fără a se strădui pentru performanţă, ci doar pentru bucuria sufletească. Iar dacă muzica e cântată bine şi e interpretată aşa cum trebuie, ea are efecte benefice, chiar terapeutice, crede Ciprian Teodoraşcu.

"Şcolile ar trebui să pună mult mai mult accent pe cântul coral. Pe cântul instrumental. Să înveţe omul să cânte la orice: un pian, o vioară... E momentul lui de linişte, în care creierul se calmează şi aude şi altceva decât ştirile de la televizor. Arta este bucăţica ruptă din rai, mâna întinsă pe care ne-a dat-o Dumnezeu ca să trecem mai uşor şi mai frumos prin lumea aceasta", a mai spus dirijorul.

Festivalul European Music Open este organizat, în perioada 26 - 31 august, de tenorul Alexandru Badea, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, cu sprijinul Primăriei Oradea.

A cincea ediţie a festivalului se va încheia marţi, 31 august, cu un concert de jazz susţinut de Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu, în Piaţa Unirii, de la ora 21. Jan Garbarek, muzicianul norvegian nominalizat la Premiile Grammy, este considerat unul dintre cei mai importanţi saxofonişti ai momentului. Va urca pe scenă alături de Trilok Gurtu - percuţie, Rainer Bruninghaus - pian şi Yuri Daniel - bass.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.