Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Excentric şi amuzant: Cum explică un fost ministru numele ciudat al propriei pisici

pisica paleologu

Un parlamentar îşi surprindea zilele trecute prietenii de pe Facebook cu o înregistrare video în care apărea în pat, alături de "prietenul" său Mucius Rufus Stupidus. Parlamentarul este independentul Theodor Paleologu, deputat afiliat grupului PNL, iar prietenul său este un motan.

Duminică, Theodor Paleologu revine cu o explicaţie despre numele motanului. Ce iese când se îmbină istoria, filosofia şi dragostea faţă de un animal de companie se poate vedea în mesajul publicat pe Facebook de fostul ministru al Culturii:

"Mucius Rufus Stupidus, numele prietenului meu patruped, n-are legătură cu mucii, rufele și stupiditatea: "honni soit qui mal y pense". Primul nume vine de la Mucius Scaevola, tînărul erou roman, care prin curajul și stăpînirea lui de sine l-a impresionat într-atîta pe regele etrusc Porsena, încît acesta a oferit pace abia născutei republici romane (508 î.e.n.). Mă rog, sper să nu-l imite pe ilustrul său înaintaș pînă la a-și băga lăbuța în foc. Al doilea nume vine de la Musonius Rufus, marele filozof stoic din primul secol după Hristos, profesorul lui Epictet, care spunea cu multă dreptate că toată lumea are vocația de a studia filozofia (deci inclusiv motanii). Iar Stupidus vine de la "stupoare", "mirare", căci din mirare, din stupoare, izvorăște reflecția filozofică. Marele subiect de mirare și de multiple experimentări din partea lui Stupi este legea atracției universale. El este, într-adevăr, un newtonian convins: nu este obiect din casă asupra căruia să nu-și extindă curiozitatea științifică."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.