Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV! Care este primul martor STRÂNS CU UȘA de DNA pentru aflarea adevărului în cazul Vlădescu

Doru Bostina

Procurorii DNA au trimis recent instanței supreme dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, pentru două fapte de luare de mită și pentru o faptă de trafic de influență.

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate detaliile neștiute ale acestui caz, de la cum au reușit procurorii DNA depistarea banilor de peste hotare a celor cercetați și până la probarea acuzațiilor ce sunt aduse celor trimiși în judecată.

Astfel, alături de Vlădescu mai sunt judecați cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea dar și fostul deputat Cristian Boureanu pentru fapte de complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Citește și: DNA, anunț de ULTIMĂ ORĂ - Sebastian Vlădescu, Cristi Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată! Ce acuzații aduc procurorii

În preambulul dosarului DNA arată pe scurt cum a fost posibil ca în plină criză financiară, dar și înainte și după, oficiali de rang înalt ai statului să încaseze milioane de euro în conturile unor firme din paradisuri fiscale controlate fie direct fie prin interpuși.

Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani de zile, în perioada 2005 - 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată București - Constanța.

Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005 reprezentanții companiei austriece Swietelski ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să  le plătească un comision de 3,5 la sută din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales fără întârzieri sumele aferente contractului dintre Swietelski și România.

Primul „martor”

DNA detaliază în dosarul transmis instanței de judecată probele pe care își fundamentează acuzațiile aduse foștilor demnitari din acest caz.

Acesta se pare că ar fi fost chiar șeful casei de avocatul Boștină și Asociați, respectiv avocatul Doru Boștină.

El a demantelat în fața anchetatorilor dedesubturile contractului de milioane semnat cu firma Swietelski și le-a explicat pe larg protagoniștii și acțiunile din spatele acestui contract fictiv.

Cum era înțelegerea și care erau participanții

Participanții la înțelegerea din spatele contractului au putut fi stabiliți pe baza declarațiilor martorului Doru Boștină, pe baya analiyei contractelor de consultanță, precum și pe baza stabilirii circuitului financiar al sumelor plătite de societatea Swietelski - respectiv a beneficiarilor acestor sume.

După analizarea combinată a acestor probe esențiale rezultă co participanții la înțelegerea contractului Swietelski cu casa de avocatură au fost Zitz Wrner, Heinrichsberg Herbert și Schreiner Helmut, reprezentanți ai asocierii Swietelsky - Wiebe - Takenaka, semnatara contractelor de consultanță încheiat de această asociere cu societatea de avocatură Boștină și Asociații, Boștină Doru, în calitatea sa de reprezentant al unei mari firme de avocatură din România, urma să servească justificarea aparent legală pentru transferul sumelor de bani de la austrieci către beneficiarii finali ai acestor sume.

Mircea Ionuț Costea, pentru influența pe care acesta o avea asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, în calitatea sa de fost secretar de stat, responsabil cu trezoreria, datoria externă și garanțiile de stat în cadrul acestui minister precum ți un apropiat al lui Sebastian Vlădescu - el fiind și un beneficiar principal al sumelor de bani pretins date drept șpagă de compania austriacă.

Sebastian Vlădescu este participant potrivit procurorilor în calitate sa de ministru al Ministerului Finanțelor publice și a asigurat finanțarea suplimentară necesară încheierii contractelor de reabilitare a căii ferate București Constanța. El a fost introdus în înțelegere de Costea iar pentru contribuția sa la finanțarea contractelor privind reabilitarea a primit peste un milion de euro.

Mihaela Mititelu este o apropiată a cumnatului lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, și ea ar fi cea care și-ar fi traficat influența asupra funcționarilor CNCFR cu atribuții în efectuarea plăților și care a obținut informații referitoare la plățile ce urmau a fi făcute către asocierea Swietelski - Wiebe - Takenaka. Totodată arată procurorii pe baza detaliilor de la martori ea ar fi intermediat relația dintre Doru Boștină și reprezentanții companiei austriece și s-a ocupat de transmiterea contractelor pentru semnare și de avertizarea avocatului Boștină privind emiterea facturilor către austrieci.

Declarațiile lui Doru Boștină potrivit dosarului DNA sunt confirmate și de alți martori care au spus despre contractul societății de avocatură cu compania austriacă că era „unul special”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.