Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exclusiv. DNA, la un pas să `consulte` cardul de sănătate / UPDATE

DNA

INDISPONIBILITATE SISTEM INFORMATIC: Astăzi, 07.11.2016, începând cu ora 10:00, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă din cauza unor probleme tehnice”.

Vezi și: Analiză sociologică: surpriza URIAȘĂ care se prefigurează în România, pe modelul SUA

Vezi și: Preşedintele baptiştilor români, replică pentru Iohannis: 'O naţiune cu lideri compromişi...'

De trei săptămâni, pe site-ul CNAS apar sistematic anunţuri despre indisponibilitatea sistemului cadului de sănătate. Cel mai recent, a fost postat luni 07.11.2016 şi … acolo a rămas.

Si totuşi, ce se întâmplă cu PIAS si CEAS?

În articolele publicate de știripesurse Ce ascunde agonia cardului de sănătate (26.10.2016) și De ce s-a blocat cardul de sănătate (2.11.2016) s-a putut vedea cum CNAS e pe cale să plătească de două ori câte  200.000 Euro către companiile HP şi TeamNet pentru a repara 26 de echipamente defecte.

Sursele știripesurse din CNAS au revenit cu noi informații anunțând că, în ciuda acestor semnalări şi a obiecţiilor directorilor CNAS, mai precis în data de 03.11.2015, CNAS a semnat cu HP un contract care vizează chiar înlocuirea celor 26 de echipamente defecte deşi repararea lor era prevăzută în caietul de sarcini pentru licitaţia de mentenanţă hardware PIAS şi CEAS câştigată în iunie 2016 de firma TeamNet. Se pare că, în pofida nemulțumirilor pe care le-au ridicat, directorii din CNAS au primit dispoziţie să semneze acest contract cu HP.

Aşadar, ceea ce ne-a comunicat TeamNet în dreptul la replică a fost pe deplin asumat de CNAS:  ”În consecință, este firesc și absolut legal ca defectele survenite înainte de începerea contractului să fie rezolvate de către proprietarul sistemului până la preluarea sistemelor în mentenanță de către Teamnet”, după cum comunica directorul general Bogdan Padiu în data de 02.11.2016.

Citește și: Sistemul informatic al cardului de sănătate, din nou nefuncţional

Exasperaţi de ilegalitatea la care sunt obligaţi să asiste, cei din CNAS anticipează se spune... în continuare un scenariu sumbru:

  • HP trage de timp motivând ca nu are piesele pregătite şi că intervenţia este foarte complicată si riscantă
  • TeamNet va semna contractul de 5 milioane de euro pentru mentenanţa PIAS şi CEAS…
  • …numai după ce  va fi subcontractat către HP mentenanţa echipamentelor PIAS si CEAS
  • Probabil că aceasta este condiţia ca piesele pentru cele 26 de echipamente defecte să fie găsite în depozitele HP
  • CNAS va fi nevoită să plătească de două ori aceleaşi servicii şi către HP şi către Teamnet.

Citește și: Sistemul cardului de sănătate este indisponibil

Planul machiavelic nu întâmpină nici un fel de oprelişte, iar directorii din CNAS se aşteaptă la ce e mai rău şi tremură la gândul că, foarte curând, vor trebui să răspundă în fața acelor instituții de care se teme toată lumea la întrebări din ce în ce mai grele:

  • De ce PIAS şi CEAS rămân indisponibile?
  • De ce lista iniţială de 26 de echipamente defecte a ajuns să cuprindă dupa negocierile cu HP si TeamNet  39 de echipamente stricate? Tot CNAS trebuie să le repare sau să le cumpere de la HP prin intermediul TeamNet? Pe banii cui?
  • De ce CNAS a cumpărat fără licitație piese si servicii de la HP și nu de la firma TeamNet, câștigătoarea licitației de mentenanță PIAS ?
  • Cum şi-a dat acordul CNAS ca firma TeamNet să semneze contractul cu HP pentru mentenanța PIAS ?
  • Cum a căştigat firma TeamNet contractul dacă nu avea deja asigurate piesele de schimb necesare?
  • Cine se face vinovat de “trucarea” licitaţiei organizate pentru achiziţionarea acestor servicii şi echipamente defecte?

Între timp, zeci de mii de doctori care trebuie să explice milioanelor de pacienţi de ce sunt privaţi de dreptul de a beneficia de medicamente sau de servicii medicale, stau cu ochii aţintiţi pe site-ul CNAS unde tronează anunţul “INDISPONIBILITATE  SISTEM  INFORMATIC – PIAS şi CEAS”.

 

UPDATE

Drept la replică Teamnet Group

”Ca urmare a publicării materialului cu titlul “Exclusiv. DNA, la un pas să `consulte` cardul de sănătate”, pe website-ul Stiripesurse.ro, în data de 10 noiembrie 2016, dorim să facem următoarele precizări:

“Pentru o informare corectă, echipa Teamnet și echipa CNAS fac toate eforturile pentru semnarea cât mai rapidă a contractelor și pentru demararea accelerată a activităților. Ca urmare a discuțiilor avute cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, am reușit avansarea negocierilor, astfel încât semnarea acordului cadru și a subsecventelor pentru serviciile de mentenanță și suport să se întample într-un timp cât mai scurt.

E important de știut faptul că în niciun caz nu vor exista echipamente sau servicii plătite de două ori. Observăm că operarea sistemelor CNAS deranjează la fel cum  și informatizarea altor domenii a deranjat. Îi rog pe cei care încearcă să creeze presiune în societate pentru întoarcerea la pix  și hârtie să abandoneze acest demers. Posibilitatea ca acest sistem să fie abandonat nu ar trebui nici măcar discutată. Vom începe, alături de CNAS, un proces normal de mentenanță și o perioadă de operare firească a sistemului cât mai curând. Principala sursă de întârzieri a fost seria de contestații depuse de competitori cu prețuri mai mari și în nici un caz lipsa de angajament din partea Teamnet.

Respectăm pe deplin dreptul presei de a informa în mod corect asupra temelor de interes public. În acest sens, vă adresez rugamintea de a aduce clarificările necesare pe acestsubiect.”, a spus, pentru STIRIPESURSE.RO, BOGDAN PADIU, CEO AL TEAMNET GROUP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.