Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV DOCUMENTUL INTEGRAL prin care se cere reînființarea Mitropoliei Tomisului

Biserica Ortodoxă Română va avea, în curând, așa cum STIRIPESURSE.RO a anunțat în exclusivitate, o nouă mitropolie! Este vorba despre reînființarea Mitropoliei Tomisului, cea mai veche de pe teritoriul țării.

Reînfințarea Mitropoliei Tomisului a fost discutată joi, în Sfântul Sinod, iar decizia a intrat în linie dreaptă, conform informațiilor pe care le deține STIRIPESURSE.RO.

Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, le-a expus colegilor din Sfântul Sinod motivele pentru care cere reînființarea Mitropoliei.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă, în exclusivitate, întregul document intrat pe masa ședinței Sfântului Sinod.

DOCUMENTUL poate fi citit AICI

Preafericite Părinte Patriarh,

Cu smerită dragoste în Hristos, la implinirea a 1620 de ani de la prima întronizare a Mitropolitului de Tomis (Theotimus I 399-401) atestat prin documente descoperite în marile arhive ale lumii, inclusiv în Biblioteca Apostolica Vaticana, aducem la cunoștința Preafericirii Voastre faptul că Adunarea Eparhială și Consiliul Eparhial ale Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu preoții și credincioșii pe care îi reprezintă, cer reactivarea și punerea în drept a Mitropoliei Tomisului. Așa cum în anul 2009 mai multe eparhii din țară au fost ridicate în rang, pe baza unei vechimi de numai 400 de ani, Consiliul Eparhial, împreună cu credincioșii de la Tomis, consideră nedrept ca Eparhia noastră să rămână cu amintirea a ceea ce a fost cândva.

De la Sfântul Apostol Andrei până la întemeirea Țării Românești, Scythia Minor și Tomisul au un mileniu de istorie dovedit cu acte, în care știm numele a nu mai puțin de 11 vestiți Mitropoliți. Mai mult, importanța Tomisului pe harta lumii este clar consemnată prin existența a 14 Episcopii sufragane, în directă ascultare de Mitropolitul din bătrâna cetate de la Marea Neagră.

Viața duhovnicească a Scythiei Minor este veche dc 2000 dc ani, iar trecerea simbolică a Mitropolitului Iachint de Vicina in tronul de Mitropolit al Ungro-Vlahiei dovedeşte că Biserica noastră strămoșească este născută odată cu creștinismul.

Reactivarea Mitropoliei Tomisului luminează două aspecte fundamentale.

 

1. Istoria Bisericii Ortodoxe Române se înnobilează în timp, fiind străveche de 2000 de ani, adică se naște odată cu începutul creștinismului. Altfel, Biserica Ortodoxă Română și-ar avea actul de naştere abia acum 661 de ani de cănd Mitropolitul lachint de Vicina ajunge Mitropolit la nou înființata Mitropolie a Ungro-Vlahiei, la Curtea de Argeș.

2. Viața duhovnicească din Scythia Minor și Tomis luminează istoria strămoșească neîntreruptă dc la SUantul Andrei prin Evangelicus (sec. III), Bretariion (308-369), Gerontius (381), Theotimus I (390-407), Thîmotheus (431), loannes (445-448), Alexander (448-452), Theotimus II (458), Petrus (496), Paternus (498-520), Valentinianus (550-553), Anicetus (sec. X), Vasile (sec. XI), Teodor (1303), Luca, Macarie 1339, Kiril 1347, lachint 1359, Antim 1379, toată această perioadă istoriei alcătuind coloana vertebrală a poporului romăn, care se definește prin activitatea și viața religioasă neîntreiuptă de la Tomis. De asemenea, avem viață religioasă și ierarhie consemnată în documentele istorice și în secolele VII-IX, iar inscripțiile din secolele X-XI sunt descoperite nu cu mult timp în urmă. Dacă avem documente scrise, eu siguranță că săpăturile arheologice vor descoperi noi inscripții care să confirme și să pună mai mult în valoare existența ierarhilor.

Preafericirea Voastră, dovezile istorice evidențiază faptul că prima Mitropolie a fost la Tomis, iar reactivarea ei nu poate decât să bucure creștinii români care și-au manifestat dorința cinstirii protopărinților din vechime prin restabilirea Tomisului în treapta care i se cuvine de drept.

Necesitatea reactivării Mitropoliei rezultă din următoarele motive:

1. Episcopii, Arhiepiscopii și Mitropoliții de la Tomis, cuprinși între anii 290 și 1359 asigură istoria de un mileniu a poporului nostru, de la retragerea împăratului Aurelian din Dacia până la prima Mitropolie de la Curtea de Argeș, asigurată tot de către unul din Mitropoliții dobrogeni.

2. Șirul neîntrerupt de Mitropoliți de la Tomis demonstrează continuitatea poporului Român, iar cele 14 episcopii sufragane evidențiază populația numeroasă căreia Mitropolia Tomisului i-a asigurat neintrerupt viața duhovniceasca.

3. Faptul că Iachint de Vicina trece la Curtea de Argeș exprimă Apostolicitatea Bisericii Ortodoxe Române, de la Sfântul Andrei și până astăzi bară a exista întrerupere, iar trecerea simbolică a acestuia reprezintă unitatea poporului român cu cel dintâi chemat la slujba Apostoliei prin care noi ne definim ca neam.

4. Prin Mitropolia de la Tomis, Biserica Ortodoxă Română are o străvechime comparabilă cu cele mai vechi Biserici ale lumii.

5. Reactivarea Mitropoliei Tomisului oferă Bisericii Ortodoxe Române și poporului român vechime, noblețe și autoritate istorică.

Preafericirea Voastră, aceste câteva idei exprimate au în spate fundamentul unei profunde cercetări în miile de pagini ale documentelor descoperite de la Biblioteca Apostolica Vaticana și în alte 74 de mari biblioteci ale lumii. Întreaga istorie a celei dintâi Mitropolii a neamului nostru ne oferă bucuria de a fi de o vechime cu marile civilizații ale lumii și implicit cu Bisericile lor, fapt pentru care creștinii de la Tomis cer, împreună cu păstorul lor, reactivarea Mitropoliei Tomisului și repunerea ei la locul de drept fundamentat chiar de izvoarele istoriei.

Cu smerită și fiască dragoste în Hristos Domnul,

Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.”, se arată în documentul intrat în posesia STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.