Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV în România: STIRIPESURSE.RO vă prezintă DOCUMENTUL prin care Vladimir Putin vrea schimbarea Constituției pentru a rămâne lider suprem

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a trimis Parlamentului un pachet de amendamente considerate o încercare de a-şi asigura acapararea puterii după ce-şi încheie actualul mandat în 2024, relatează The Associated Press.

Putin a prezentat miercuri aceste modificări ale Constituţiei pe care le propune, într-un discurs susţinut în faţa membrilor Parlamentului, argumentând că ele vizează să consolideze puterea parlamentului şi democraţia.

Citește și: Tremură Guvernul Orban! Victor Ponta zguduie scena politică! Condiția pentru a vota moțiunea de cenzură

STIRIPESURSE.RO vă prezintă, în exclusivitate pentru România, documentul pe care Vladimir Putin l-a scris pentru a rămâne lider suprem. Acesta poate fi citit AICI

Însă critici ai Kremlinului denunţă faptul că ele vizează să-i asigure conducerea pe viaţă.

Citește și: Rareș Bogdan și Ludovic Orban, out din cursa pentru Primăria Capitalei! Cine va candida din partea PNL

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului, controlată de Kremlin, a confirmat luni că primit un proiect de lege care conţine propunerile Kremlinului de revizuire a Constituţiei.

Deputaţii ruşi urgentează procedura şi urmează să discute documentul joi.

Citește și: Florin Cîțu vine cu explicații! Cum se găsesc fonduri pentru anticipate, dar pentru majorarea pensiilor și alocațiilor nu

Putin, în vârstă de 67 de ani, se află la putere de peste 20 de ani, o perioadă mai mare decât oricare alt lider rus sau sovietic după Iosif Stalin, care a condus ţara din 1924 şi până la moartea sa în 1953. Potrivit legislaţiei în vigoare, Putin nu mai poate candida în 2024, când îşi încheie actualul mandat.

Potrivitunor observatori, modificările pe care le propune i-ar putea permite lui Putin să rămână la conducere din postul de preşedinte al Consiliului de Stat sau din cel de premier, după consolidarea puterii Parlamentului şi Guvernului şi reducerea puterii preşedinţiei.

Citește și: Olguța Vasilescu a făcut anunțul! Planul pe care îl are PSD

Între amendamentele propuse de Putin, unul vizează să plaseze Constituţia rusă deasupra dreptului internaţional - ceea ce semanlează iritarea Kremlinului faţă de hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost găsită vinovată de încălcări ale drepturilor omului.

Potrivit altui amendament, membrilor Guvernului li se interzice să aibă cetăţenie străină şi să deţină permise de reşedinţă.

Citește și: Ar fi mutarea anului 2020! Frații ‘Dedeman’ ar putea provoca un real cutremur

În paralel cu parlamentarii, un grup înfiinţat de Putin urmează să analizeze eventuale modificări ale textului înainte să fie supus la vot.

Putin a declarat că este necesar ca modificarea Constituţiei să fie aprobată de întreaga ţară, însă este neclar dacă urmează să se organizeze un vot în acest sens.

Citește și: Gabriela Firea șterge pe jos cu Guvernul Orban: E doar un şablon

Imediat după anunţarea acestor modificări constituţionale, Guvernul lui Dmitri Medvedev, premier timp de opt ani, a demisionat, iar Putin l-a numit la conducerea Executivului pe Mihail Mişustin. El urmează să aprobe alcătuirea viitorului Guvern rus.

Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului), propune o serie de măsuri, printre care întărirea rolului parlamentului în numirea prim-ministrului şi limitarea mandatelor prezidenţiale la două, în loc de două succesive.

Citește și: S-a făcut de râs! Omul Vioricăi Dăncilă a fost prins

O altă prevedere este înfiinţarea de către preşedinte a unui Consiliu de Stat, însărcinat cu 'stabilirea principalelor orientări de politică internă şi externă ale Federaţiei Ruse'.

Această reformă a relansat speculaţiile cu privire la viitorul său politic după încheierea mandatului actual, în 2024, la finalul căruia, în baza prevederilor actuale, nu are dreptul de a candida pentru încă un mandat.

Citește și: Marcel Vela, măsură aprig contestată! ‘Va fi o întreagă nebunie, pentru că au competențe diferite’

Reforma prezentată luni pare să excludă orice revenire a lui Putin la Kremlin după o paranteză de exercitare a altor funcţii, aşa cum s-a întâmplat între 2008 şi 2012, când a fost prim-ministru după două mandate prezidenţiale succesive.

Chiar dacă Putin nu s-a referit niciodată în mod direct la viitorul său după 2024 şi nici nu a desemnat un succesor, observatorii vieţii politice din Rusia sunt de părere că actualul preşedinte va încerca să-şi păstreze influenţa.

Citește și: Tremură Guvernul Orban! Victor Ponta zguduie scena politică! Condiția pentru a vota moțiunea de cenzură

Unii cred că Putin s-ar putea poziţiona ca arbitru suprem deasupra scenei politice, într-un post anume creat, aşa cum a procedat Nursultan Nazarbaiev în Kazahstan, devenit în 2019 un fel de 'părinte al naţiunii', lăsând în locul său la preşedinţie un fidel.

'Putin vrea să fie conducătorul pe viaţă al ţării', a acuzat luni Aleksei Navalnîi, principalul său opozant, într-un articol pe reţelele sociale. 'Este o uzurpare a puterii, iată ce se întâmplă, şi trebuie combătută', a mai scris Navalnîi.

Citește și: Rareș Bogdan și Ludovic Orban, out din cursa pentru Primăria Capitalei! Cine va candida din partea PNL .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.