Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Iohannis îi desființează pe Ponta și Băsescu: S-au situat dintotdeauna pe aceeași frecvență

coperta pas

La aproape jumătate de an de a preluarea mandatului de președinte al României președintele Klaus Iohannis iese la atac. stiripesurse.ro vă prezintă pasaje din noua carte semnată de președinte în care relatează cât se poate de clar că el e ajuns de mult la concluzia că premierul Victor Ponta și fostul președinte Traian Băsescu acționează pe aceeași frecvență și îi invită pe cititori să facă un exercițiu de imaginație dacă premierul ar fi câștigat prezidențialele.

****

Ponta & Băsescu daca primul ar fi castigat alegerile prezidențiale

”Analizând toate mutările orchestrate fie pentru a plasa PSD‑ul în avantaj, forţând legislaţia, fie pentru a mă discredita pe mine, este lesne de presupus cum s‑ar fi configurat jocul politic, şi mai ales după ce reguli, dacă aş fi pierdut alegerile. Riscul de a fi pierdut nu a fost foarte mare pentru mine, ca om politic, ci pentru partid şi pentru România.

Este suficient un minim efort de imaginaţie pentru a vedea care ar fi fost acel risc: o Românie cu Victor Ponta, cu Traian Băsescu şi camarila, guvernând într‑o veselie împreună.”

Citește și: Ponta, reacție dură la Klaus Iohannis după interviul din presa germană

Ponta & Băsescu în campanie

”Nu mă mai preocupă acum stratagemele incorecte elaborate în timpul campaniei, mai ales în condiţiile în care electoratul a sancţionat corect şi direct proporţional fiecare dintre acele mişcări.

Cu toate acestea, există anumite episoade care merită poate un dram de atenţie, cu atât mai mult cu cât distanţa faţă de momentul la care s‑au petrecut asigură şi calmul necesar pentru a judeca fără părtinire.

Îmi amintesc că, la un moment dat, Traian Băsescu a afirmat că sunt un individ profund corupt, în timp ce PSD‑ul derula, pe la diverse posturi TV, fel de fel de scenarii absurde, cu mine ca protagonist: casele pe care le deţin, aberaţiile despre „traficul de copii“, de care am tot fost acuzat, „mafia retrocedărilor“ pe care aș fi servit‑o ca primar și câte și mai câte. Focurile încrucişate care mă vizau şi dintr‑o parte, şi din cealaltă sunt indicii puternice pentru un blat Ponta‑Băsescu, dar nu am nici până în ziua de astăzi o dovadă indubitabilă în acest sens.

În toamna lui 2014 am considerat că rolul meu nu era să intru într‑un schimb de replici cu fostul preşedinte, mai ales pornind de la acea declaraţie incalificabilă pe care a emis‑o despre mine. Ar fi însemnat să intru exact în logica unei campanii a scandalurilor, logică de care m‑am delimitat clar atunci când am afirmat că vreau să practic un alt fel de politică.

În plus, de partea mea lucra evidenţa: mă aflam la a cincea campanie electorală de mare vizibilitate şi de fiecare dată mă aflasem sub lupă. Oricât s‑ar fi străduit, nimeni n‑a găsit nici urmă de comportament corupt în ceea ce mă priveşte pentru simplul fapt că nu sunt un om corupt. Însă, dincolo de persoana mea, sunt în continuare de părere că fostul preşedinte nu avea ce căuta în campania electorală cu tot felul de aprecieri, nici la adresa mea, nici la adresa celorlalţi candidaţi.

În tot acest timp, pentru a mă discredita în faţa electoratului, Victor Ponta a încercat să avanseze inclusiv ideea că aş fi, de fapt, continuatorul moştenirii Băsescu. A agitat tot felul de imagini care mă puneau alături de oameni care‑l sprijiniseră şi pe fostul preşedinte, avansând ideea că voi perpetua vechile practici. S‑a văzut apoi că tactica aceasta i‑a servit la fel de puţin pe cât i‑a servit şi aceea prin care el şi PSD‑ul mă acuzau de divizarea României.

Citește și: Băsescu, dezlănțuit la adresa lui Iohannis

Cine este Victor Ponta

La ultima confruntare dintre mine și Ponta, cea de la B1 TV, i‑am spus la final că Traian Băsescu l‑a numit pe dumnealui prim‑ministru, în timp ce pe mine m‑a refuzat, făcând trimitere la episodul din 2009. Remarca mea de atunci trăda o convingere de adâncime: Victor Ponta are mult mai multe în comun cu Traian Băsescu decât am avut eu vreodată. Să nu uităm că cei doi au semnat chiar un pact de coabitare, care a parafat un troc politic.

Sunt etape întregi în care au colaborat, numirea procurorilor fiind una dintre cele mai cunoscute, dar nici pe departe singura. Au existat multe alte momente similare, când cei doi s‑au raportat numai în aparenţă în contradictoriu la situaţiile pe care le‑au avut de tranşat. În fapt, s‑au situat pe aceeaşi frecvenţă, una din care transparenţa deciziilor a început să dispară treptat.

Eu unul nu ştiu să fac politică fără transparenţă. S‑a mai spus, după alegeri, că înfrângerea lui Victor Ponta ar fi venit şi din faptul că electoratul l‑a asociat cu o epocă de care se săturase, „epoca Traian Băsescu“, şi că despărţirea de preşedintele care îşi epuizase mandatul şi de vechile lui practici trebuia să fie dublată cu despărţirea de Victor Ponta. Eu nu cred că aşa au stat lucrurile. Victor Ponta a pierdut singur, pur şi simplu expunându‑se ca ceea ce este: un personaj fără personalitate politică.

****

Cartea are aproape 300 de pagini, apare saptamana viitoare la Editura Curtea Veche, costa 30 RON si va fi lansata la Targul Gaudeamus, pe 23 mai, la ora 15, la Romexpo.

Citește și: Iohannis, interviu pentru televiziunea publică din Germania: Anunţ major despre justiţie

content-image

!!!!!!! VEZI aici și alte pasaje din noua carte a președintelui

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.