Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, despre planul de a elimina notele la Religie: 'Religia nu-i moft și invenție, ci dar ceresc'

Facebook
ÎPS Casian, Dunărea de Jos

Ludovic Orban are asigurată, deja, intrarea în cărțile de istorie ale românilor! Este primul premier care a picat o moțiune de cenzură cu un scor record, 261 de voturi, apoi a fost reinstalat premier de către aceiași parlamentari care l-au demis și riscă să fie detronat, din nou, tot de aceiași oameni, printr-o nouă moțiune care a fost depusă.

Însă, Orban poate intra și în istoria învățământului românesc. Din nou, nu prin ceva pozitiv. Premierul PNL a decis să taie creșterea salarială legală a profesorilor, fiind prins cu minciuna: la asumarea răspunderii guvernamentale a bugetului pe 2020, Orban anunța că majorarea salariilor din învățământ este prinsă în lege, însă, adevărul s-a văzut pe 14 august când, la rectificarea bugetară, s-a constatat că liberalii nu aveau de gând să majoreze salariile, banii nefiind alocați încă din decembrie, de la asumarea în Parlament. Acum, după ce a lichidat salariile dascălilor, premierul liberal mai pune la cale o mutare care are bătaie pe termen lung: se ia în calcul eliminarea notelor de la disciplina Religie. Adevăratul obiectiv este, însă, ca în câțiva ani Religia să fie eliminată cu totul din programa școlara.

STIRIPESURSE.RO a demarat un proiect jurnalistic prin care s-a încercat o poziționare a celor mai importante figuri ale vieții cultural-educaționale din România. Într-un prim episod, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre planul prin care guvernul PNL vrea eliminarea studierii Limbii Latine în ciclul gimnazial.

În cel de-al doilea episod, Patriarhia Română a răspuns la întrebările referitoare la decizia aceluiași guvern liberal de a elimina notele de la Religie. Alături de Patriarhia Română, Academia Română, prin vocea președintelui său, Ioan-Aurel Pop, ia poziție față de intenția declarată a cabinetului Orban. Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Sfântului Sinod, clerici cu însemnătate uriașă academică și socială, vorbesc și ei despre planurile de la Palatul Victoria.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, fost coordonator al învăţământului teologic din Patriarhia Română, transmite Guvernului României și Ministerului Educației și Cercetării, în interviul pentru STIRIPESURSE.RO, că ”Religia nu-i moft și invenție, ci dar ceresc”, iar orice mutații pripite ”nu fac totdeauna bine”.

Cristi Șelaru: Orele de Religie vor rămâne obligatorii, dar elevii nu vor mai primi note. Cum apreciați, Înaltpreasfințite Casian, această probabilitate luată în calcul de MEC?

ÎPS Casian: Mutațiile cam pripite, ritmic și alert propuse, în domeniul atât de gingaș al educației, mai ales acum, în pandemie, nu fac totdeauna bine. Dimpotrivă! Sfatul înțelepților, experiența dovedită în rezultate notabile, răspunsurile concrete, constructive și benefice la provocările contemporane ar fi o soluție echilibrată și bună. Dar valul este val!

Și religia, ca obiect de studiu în școli, trece prin aceleași „furci caudine”, dar de fiecare dată, prin adevăr, bună credință, mult dialog și flexibilitate, fără a afecta esențialul, ajută. Religia n-ar avea sensul, ca propunere școlară în educație, dacă n-ar aduce un aer proaspăt spiritual, cultural, social-filantropic și de mai bună cunoaștere a tezaurului creștin, cu efecte majore în istoria și civilizația românilor, parte vie a realității europene.

Concret, datele problemei, atât cele de bun simț cât și cele legale, bisericești și statale, sunt convergente și, prin urmare, trebuie lăsate așa cum sunt. Nota este notă și, mai ales, dacă este bună, pentru că și sufletele tinerilor sunt bune. Cui strică?

Cristi Șelaru: Se știe că notele de la Religie urcau mediile elevilor. Ce consecințe credeți că va avea eliminarea notării la orele de Religie?

ÎPS Casian: Nu credem că trebuie văzute lucrurile așa. Elevii țin la suflet și la propunerile însuflețitoare. Au mare dorință în acest sens. O notă mare este o bucurie mare pentru ei, pentru părinți, pentru profesori.

Cristi Șelaru: Aproape 39% dintre profesori și peste 33% dintre părinți susțin că Religia este mai puțin importantă, conform MEC, în urma publicării rezultatului unui chestionar online. Ce mesaj aveți pentru profesorii și pentru părinții care au cerut asta?

ÎPS Casian: Aproape 99,5% dintre români, așa cum suntem noi, cu bune și cu mai puțin bune, credem că Dumnezeu ne iubește. Și noi Îl iubim, chiar dacă, fără voie, Îl supărăm. Nici pe propriii părinți nu-i iubim prin sondaje, din fericire! Dar de negat, nu-i negăm! Sunt situații în care diminuăm aprecierile, fără să observăm urmările.

Nu cred în sondajul privind importanța orei de religie, comparativ cu alte ore, deoarece religia nu concurează în școală, ci integrează, într-o realitate lăuntrică, izbăvitoare, iertătoare, binefăcătoare, pacificatoare, fraternă, pașnică. Așa trebuie văzute, interpretate și predate noțiunile la ora de religie. Pe moment, mulțumim lui Dumnezeu pentru receptivitatea pozitivă a părinților și elevilor (tinerilor) ca și dascălilor școlii românești, privitor la scopul spiritual-educațional al orei de religie în familie, în școală, în lume!

Cristi Șelaru: Considerați că, într-un viitor apropiat, există posibilitatea eliminării Religiei din curricula școlară?

ÎPS Casian: Exemplele negative, cu efecte nu deloc pozitive în viața oamenilor, de exemplu în comunism, când s-a impus forțat separarea agresivă între Dumnezeu și om, cu urmările dezastruoase în dictatură, nu mai au nici actualitate și nici utilitate, într-o etapă a evoluției, sperăm, democratică, dar și spirituală a lumii, tot mai afectată de secularism, globalizare forțată și boli necruțătoare.

Religia nu-i moft și invenție, ci dar ceresc, pentru om, făptura lui Dumnezeu și nu opera hazardului. Omul, arată Părintele Stăniloae, este persoană în permanent dialog cu Dumnezeu. De aici să reluăm și dialogul social și educațional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.