Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV ONLINE. De ce trebuie arestat printul Paul. Mecanismele ilegale din spatele retrocedarii

paul

Printul Paul este in fata judecatorilor sambata unde procurorii cer arestarea sa. In referatul acestora este explicat in detaliu mecanismul ilegal prin care Printul si grupul organizat din care facea parte incercau sa obtina retrocedari ilegale.

Stiripesurse.ro va prezinta un fragment din referatul procurorilor:

"În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie, fapte săvârşite în legătură cu solicitările de retrocedare a proprietăţilor la care Paul Philippe al României pretinde că este îndreptăţit în calitate de descendent în linie directă al MS Carol al II – lea al României (nepot din fiu), dar şi în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale Prinţesei Elena a României, soţia supravieţuitoare a fostului rege, pe care le-a achiziţionat conform contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr.1489 din 02.08.2001 de către BNP Irina Moisescu.

Deoarece demersurile pe care acesta le-a făcut în justiţie încă din anul 2002 au rămas fără rezultat, având nevoie de „oameni mai puternici, mai bine ancoraţi politic”, care să intervină pentru retrocedarea proprietăţilor solicitate fără drept, începând cu luna noiembrie 2006, a apelat la inculpatul Truică Remus, care la rândul său a cooptat pe numiţii Roșu Robert, Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz, constituind astfel un grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul Al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei, reale, asupra funcţionarilor publici.

După luna ianuarie 1990, Al României Paul Philippe s-a mutat definitiv în România şi împreună cu tatăl său, Prinţul Mircea Grigore al României, au demarat procedurile necesare pentru a fi recunoscuţi ca succesori ai regelui Carol al II – lea al României. În acest scop, la data de 07.08.1991 tatăl său ASR Prinţul Mircea Grigore al României a înregistrat la Tribunalul Bucureşti, Secţia a IV civilă dosarul nr...../1991, având ca obiect recunoaşterea hotărârii nr. 132 din 06.02.1955 pronunţată de Tribunalul Lisabona Camera a II – a civilă, Secţia I, definitivă şi executorie. După decesul ASR Prinţul Mircea Grigore al României în anul 2006, acţiunea a fost continuată de Paul Philippe al României. Procesul s-a finalizat cu recunoaşterea hotărârii decizia civilă nr. 954 din 14.02.2012 pronunţată în dosarul nr......./2/2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În cronologia demersurilor desfăşurate, Paul Philippe al României, din anul 1990 şi până în anul 2002 s-a concentrat alături de tatăl său pe demersurile judiciare din cadrul procesului de exequator dar, după anul 2002 a demarat și în nume personal procedurile de retrocedare la care se considera îndreptăţit, ca urmaș al regelui Carol al II – lea al României, pentru a nu pierde termenele de decădere prevăzute în legile de retrocedare.

Al României Paul Philippe a considerat că este persoană îndreptăţită la moştenirea regelui Carol al II-lea şi că acest lucru ar rezulta din hotărârea nr.132 din 06.02.1955 a instanţei judecătoreşti din Portugalia, respectiv Tribunalul Lisabona Camera a II – a civilă, Secţia I, definitivă şi executorie, prin care a fost recunoscută atât filiaţia tatălui său, ASR Prinţul Mircea Grigore al României în raport cu regele Carol al II – lea al României, cât şi dreptul tatălui său la succesiunea lăsată de defunctul rege.

Însă retrocedarea proprietăţilor care au aparţinut regelui Carol al II – lea al României şi apoi împărţirea averii între cei doi fii ai acestuia, regele Mihai I şi Prinţul Mircea Grigore, putea fi realizată numai după recunoaşterea de către legea română a hotărârii nr.132 din 6.02.1955 pronunţată de Tribunalul Lisabona în conformitate cu dispoziţiile art.167 din Legea nr.105/1992, prin procedura de exequator, care s-a finalizat doar în anul 2012.

în data de 13 februarie 2002, Al României Paul a depus notificarea adresată Primăriei Municipiului Bucureşti, prin care a fost solicitată restituirea în natură a Fermei Regale Băneasa (la primărie a fost constituit dosarul administrativ nr. 11594 din 13.03.2003).

Prin urmare, la momentul la care Paul Philippe al României a solicitat restituirea în natură a Fermei Regale Băneasa, acesta nu avea calitate de moștenitor și nici vocație la reconstituirea dreptului de proprietate. Mai mult, probele administrate au dovedit că, Ferma Regală Băneasa nu a aparținut niciodată în mod legal regelui Carol al II – lea al României. Astfel, cele două adevăruri au fost deplin cunoscute de către acesta și așa cum vom arăta în cele ce urmează, au fost deplin cunoscute și de membrii grupului infracțional organizat, care s-au asociat și sprijinit acțiunile, prin care au obținut ilegal un imobil proprietatea statului român.

Demersurile referitoare la retrocedarea imobilelor efectuate de Al României Paul Philippe nu au putut fi concretizate în perioada 2002 – 2005, pe de o parte pentru că nu era în măsură să îşi dovedească calitatea de persoană îndreptăţită, hotărârea instanţei din Lisabona nefiind recunoscută, iar pe de altă parte că nu putea moșteni bunuri care nu au existat în patrimoniul antecesorului său.

În acest context inculpatul a căutat să intre în legătură cu oameni cu influenţă politică şi cu resurse financiare, care, în schimbul cedării unor părţi importante din averea pretinsă să determine funcţionarii cu atribuţii în domeniul luării deciziilor de retrocedare să aprobe cererile formulate cu eludarea dispoziţiilor legale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.