Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV. Pasaje din raportul MCV. Europenii critica Parlamentul in termeni duri/ UPDATE

raport

Stiripesurse.ro va prezinta in exclusivitate pasaje din raportul MCV ce urmeaza sa fie dat publicitatii miercuri la ora 13.00. In acest raport, europenii critica Parlamentul in special pentru abordarea pe care o au in privinta legilor care tin de incompatibilitate si coruptie.

„Stabilitatea legislatiei privind integritatea a ramas o un domeniu problematic. Au existat incercari in Parlament pentru a modifica elemente ale cadrului legal. Desi nici una dintre modificarile legislative nu a fost adoptata, nu exista dovezi ca ar fi fost analizate in prealabil riscurile de incompatibilitate si coruptie, iar consultari cu ANI nu au avut loc. (...) Ramane impresia ca nu exista consens in Parlament in favoarea unor legi de integritate puternice”, se arata in raportul MCV

Europenii critica si lentoarea cu care Parlamentul ia deciziile de vacantare a mandatelor parlamentarilor gasiti incompatibili prin decizii definitive ale instantei. In raportul MCV este indicat faptul ca se doreste ca procedura privind parlamentarii incompatibili sa fie pusa in aplicare automat, in cel mai scurt timp, astfel alesii incompatibili sa paraseasca fucntia cat mai repede.

„Deciziile Parlamentului raman inconsistente dupa deciziile instantei de incompatibilitate, in ciuda sperantelor ca reformele vor aduce o automatizare a deciziilor in aceste situatii”, se mai arata in raportul MCV.

Raportul MCV acuza si presiuni facute la adresa ANI si apreciaza faptul ca ANI nu acedat acestora si a continuat sa intocmeasca dosare unor politiceni cu greutate. Europenii atrag atentia si asupra faptului ca desi deciziile ANI au fost confirmate de ICCJ in proportie de 90% si chiar de CCR, acestea continua sa fie criticate public.

"ANI a ramas tinta presiunilor si implementarea raportelor sale, chiar si cand erau confirmate de instante a continuat sa fie pusa sub semnul intreabrii. ANI a continuat sa initieze un numar substantial de dosare de conflict de interese si incompatibilitate multe privind politicieni cu greutate, foarte cunoscuti", se arata in raportul MCV.

Europenii apreciza cooperarea dintre ANI si alte institutii, in special cea cu DNA si "serviciile de securitate", dar ar vrea sa vada o ami buna cooperare cu Procurorul General.

"Cooperarea cu institutii ca DNA si serviciile de securitate este caracterizata ca fiind buna, iar cu politia se imbunatateste - desi cele mai multe dintre denunturi vin catre ANI din partea cetatenilor. Cooperarea cu Procurorul General este o arie identificata ca avand potential de imbunatatire, in special in investigarea infractiunilor in urma unor declaratii false", se arata in raportul MCV.

Stire in curs de actualizare

Vom reveni si cu alte pasaje

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.