Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Scandal pe fonduri europene cu implicarea unui ministru

Săptămâna trecută, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a adus mai multe acuzații cu privire la corecţiile pe care statul ar fi trebuit să le suporte din cauza unor nereguli în contractele de achiziţii din cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene.

STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia unor informaţii din care reiese că lucrurile nu stau chiar aşa cum le prezintă ministrul care, fie nu ştie, fie nu vrea să ştie care este realitatea şi, încearcă să abată atenţia de la situaţia catastrofală a absorbţiei de fonduri prin cancanuri media.

Citește și: Fotografia care a rupt internetul: Nu o să ghicești niciodată ce e / FOTO

În fapt, majoritatea beneficiarilor de fonduri europene au reclamat în mod constant de-a lungul timpului neclarităţile, incoerenţa şi inconsistenţa ghidurilor de implementare a proiectelor europene.

Iată ce se spune într‐o scrisoare pe care directorul Siveco i‐a transmis‐o recent ministrului de resort:

”Cunosc cazul unei instituții publice care a obținut o finanțare... pentru care a organizat o licitație. Proiectul s‐a derulat cu succes (chiar a primit un premiu internațional prestigios). În 2013 însă, această instituție a primit o ”corecție” de 25 la sută din valoarea proiectului. Motivul? Nu aplicase la licitația din 2009 o reglementare apărută pentru prima dată în anul... 2012 (!)”.

Citește și: A fost dezvirginată, la televizor, în fața mamei: Ce s-a întâmplat la o emisiune din România / VIDEO

Din sursele noastre, situația a avut loc în Ministerul Educației.

Este util de ştiut că achizițiile sunt în totalitate responsabilitatea autorităţilor contractante, în niciun caz ale ofertanţilor la procedură, fie ei câştigători sau nu. Responsabilitatea furnizorilor începe în momentul în care semnează contractul, forma legală de penalizare fiind reţineri din garanţia de bună execuţie pentru servicii prost prestate sau întârziate.

Faptul că ministrul are o agendă personală, alta decât a ministerului, reiese clar din faptul că trece complet cu vederea în dezvăluirile sale corecţiile de pe axa POSCCE3 sau POSCCCE 4 (http://cursdeguvernare.ro/guvernul-suporta-corectii-financiare-de-2-milioane-de-euro-pentru-57-de-proiecte-din-poscce.html), sau cele de pe programele PODCA (în care achiziţiile publice realizate au suferit corecţii financiare chiar şi pe managementul de proiect!).

Citește și: Tot mai multe adolescente fumează ca să nască bebeluși mai mici

Nici de proiectele întârziate, nefinalizate pana la 31.12.2015 nu pomeneşte, deşi pentru acestea beneficiarii trebuie să plătească diferenţa din bugetul propriu (buget local sau buget de stat) pentru a nu pierde integral finanţarea.

Această informații aruncă o lumină nouă asupra acuzațiilor lansate public de Ghinea.

Problema cea mai mare rămâne aceea că, în timp ce ministrul Fondurilor face senzație peste tot cu acuzații, fondurile europene sunt blocate, iar absorbția acestora se află la un minim istoric, mandatul lui Ghinea riscând să fie chiar mai steril decât al predecesoarei Aura Răducu, a cărei trecere prin ministerul Fondurilor Europene a trecut neobservată.

Citește și: Pe asta n-o făcuse: O actriță s-a pozat goală, pe morminte / FOTO 18+

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.