Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Scrisoarea cu explicaţii pe care i-a trimis-o Tudorel Toader lui Frans Timmermans/ DOCUMENT

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Frans Timmermans

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi, întrebat cum răspunde criticilor aduse OUG pe legile justiției, că i-a trimis o scrisoare prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care i-a prezentat ordonanța de modificare a legilor justiției. STIRIPESURSE.RO vă prezintă în exclusivitate scrisoarea trimisă de ministrul Justiţiie prim-vicepreşedintelui CE.

Vezi scrisoarea AICI! (.pdf)

În documentul de trei pagini, Tudorel Toader explică faptul că avizul pentru numirea procurorilor de rang înalt va fi dat de planul CSM, nu de Secţia pentru procurori, modificarea fiind motivată prin faptul că pentru respectivele funcţii vor putea candida şi actuali judecători care au deţinut în trecut funcţia de procuror.

Măsura prin care este intezisă delegarea în funcţiile de conducere în care numirea este făcută de preşedintele "a fost necesară pentru a asigura consolidarea instituţională a structurilor de parchet şi pentru a face ca dispozițiile legale care reglementează mecanismul de numire în aceste funcții de conducere să fie eficiente, evitând interimatele, considerând că lipsa unei gestionări stabile a acestor instituții judiciare generează dificultăți în asigurarea unui management de calitate", se mai arată în scrisoare.

Ministrul Justiţiei mai explică faptul că s-a modificat legea în sensul luării în considerare la calculul vechimii şi a perioadei în care un magistrat a deţinut funcţia de procurori, atunci când acesta candidează pentru o funcţie la ÎCCJ.

Toader dă asigurări că inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare rămâne singurul titular al acţiunii disciplinare, spre deosebire de precedenta formă a legii, când erau titulari şi ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele ÎCCJ.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii americani, concluzie-surpriză: Băutura care previne pierderea auzului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.