Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV! CE miniştri cu greutate SE LĂUDA Sebastian Vlădescu că are la degetul mic - A încasat milioane de euro spunând că bani vor ajunge și la unul dintre ei

Sebastian Vladescu

Procurorii DNA au trimis recent instanței supreme dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, pentru două fapte de luare de mită și pentru o faptă de trafic de influență.

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate detaliile neștiute ale acestui caz, de la cum au reușit procurorii DNA depistarea banilor de peste hotare a celor cercetați și până la probarea acuzațiilor ce sunt aduse celor trimiși în judecată.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Finanţarea reabilitării tronsonului CFR Bucureşti-Constanţa, 'subiect fierbinte' pentru 'gaşca' lui Vlădescu - Cum erau 'presaţi' oamenii CFR-ului

Astfel, alături de Vlădescu mai sunt judecați cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea dar și fostul deputat Cristian Boureanu pentru fapte de complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Citește și: DNA, anunț de ULTIMĂ ORĂ - Sebastian Vlădescu, Cristi Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată! Ce acuzații aduc procurorii

Dosarul este unul cu greutate probantă, asta după ce anchetatorii de la DNA au reușit „penetrarea” și obținerea unor detalii vitale privind circuitele de bani din paradisuri fiscale unde cei judecați aveau companii înființate.

Pentru a reuși acest lucru procurorii au beneficiat de suportul mai multor martori esențiali care le-au oferit acestora toate informațiile necesare pentru depistarea banilor și a circuitelor economice prin care „banii pătați” erau predați de persoana interesată către oficiali ai statului român.

Citește și: EXCLUSIV! În plină CRIZĂ financiară cumnatul lui Mircea Geoană vedea lumea şi primea un Porche Cayenne - DNA devoalează secretul succesului dar şi preţul final

Bani "pătaţi" pretins transmişi Ancăi Boagiu

Între declarațiile auzite de anchetatorii DNA se numără și una în care un martor esențial a povestit cum pe lângă Sebastian Vlădescu, bani „pătați” ar fi ajuns și la fostul ministru Anca Boagiu.

Martorul menționează nu îl cunoaște pe fostul ministru Boagiu iar despre faptul că bani ar ajunge la aceasta ar fi spus Vlădescu în discuțiile cu el.

Numele Ancăi Boagiu este pomenit des în declarația acestui martor și acesta a arătat în detaliu cum ar fi primit fostul demnitar de la Transporturi banii.

Martorul a povestit în detaliu cum în perioada 2011-2013 acesta ar fi primit, cash, aproape 2,2 milioane de euro, sumă despre care chiar fostul demnitar Vlădescu i-ar fi spus martorului că ar reprezenta partea de comision pretins aferentă celuilalt demnitar, Anca Boagiu.

Banii, a explicat martorul în detaliu, ar fi fost dați mereu la biroul din Dorobanți al lui Vlădescu, după ce erau aduși cash din Cipru de către o „săgeată”.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cumnatul lui Geoană s-ar fi 'detoxifiat' la patru stele în Turcia pe banii din 'afacerea' CFR-Swietelski - Lista completă a locurilor vizitate

Cu banii cash aduși din Cipru acest martor a povestit cum mergea direct la Vlădescu care îi lua și îi plasa „sub documente” în biroul său.

Pentru a fi siguri de cele relatate de acest martor anchetatorii l-au pus să aducă probe solide care să întărească cele spuse și totodată l-au pus în fața detectorului de minciuni.

Rezultatul testării a indicat faptul că martorul ar fi sincer și că toate cele relatate despre Sebastian Vlădescu dar și despre Anca Boagiu ar fi perfect adevărate în sensul că fostul ministru Vlădescu i-ar fi relatat lucrurile pe care le afirmă procurorilor.

Un alt fost ministru pretins invocat de către Vlădescu în discuțiile sale cu livratorul banilor ar fi Gheorghe Pogea. Referitor la acest fost demnitar martorii nu au pomenit despre faptul că la acesta ar fi ajuns vreo sumă de bani.

Declaraţie "cu greutate"

"Cu privire la remiterile de numerar, ... a declarat că «Sebastian Vlădescu a primit 2.177.000 de euro, în numerar, în perioada ianuarie 2011 -ianaurie 2013, conform tabelului ataşat.

Aceşti bani erau destinaţi Ancăi Boagiu, care a solicitat, conform declaraţiei lui Sebastian Vlădescu, ca partea ei să fie dată în numerar, acceptând să suporte un cost de 15%. Eu, personal, nu m-am întâlnit niciodată cu Anca Boagiu.

Eu primeam banii de la Roger Syngelides, care îi aducea cash, din Cipru. Apoi mă duceam cu banii la Sebastian Vlădescu, la biroul acestuia din zona Dorobanţi; acesta lua plicul cu bani şi îl punea pe birou, pe măsuţa de cafea, sub documente.

Din relatările lui Sebastian Vlădescu, rezulta că relaţia lui cu Anca Boagiu era una de încredere, o relaţie foarte bună, aceasta cerându-i sfatul lui Sebastian Vlădescu. în activităţile necesare funcţiei de ministru»", se arată în dosarul de  la instanţă.

Referitor la remiterea acestei sume în numerar, martorul le-a predat anchetatorilor DNA o evidenţă întocmită în 30 aprilie 2013, referitoare la sumele pretins remise în numerar lui Vlădescu.

Legat de acest document el le-a spus anchetatorilor că "atât el, cât şi Sebastian Vlădescu aveau situaţia sumelor predate: «întrebare: ştiţi dacă şi domnul Sebastian Vlădescu sau domnul Boureanu ţineau astfel de evidenţe ale sumelor de bani, ca dumneavoastră?

Răspuns: ştiu că Sebastian Vlădescu ţinea evidenţa sumelor de bani primite de la mine şi date Ancăi Boagiu, întrucât discutam pe sumele care mai erau de plătit şi, de fiecare dată, evidenţele lui coincideau cu evidenţele mele»", se mai arată în dosarul trimis în judecată.

Vlădescu ar fi "apelat" şi la Gheorghe Pogea

„ Vlădescu Sebastian a promis iniţial că îşi va exercita influenţa asupra unor funcţionari sau demnitari din Ministerul de Finanţe, inclusiv asupra ministrului Pogea, în sensul că va sprijini cererile legitime ale celor de la Swietelsky.

Ulterior, după ce a devenit ministru de finanţe, a alocat fondurile solicitate de Ministerul Transporturilor pentru plăţile către Swietelsky, coordonăndu-se în demersuri cu Dascălu Constantin şi cu Mihai Tănăsescu de la reprezentanţa în România a FMI.

După numirea Ancăi Boagiu, ca ministru al transporturilor, şi-a exercitat influenţa pe care o avea asupra acesteia pentru a continua plăţile arieratelor înregistrate de Swietelsky, din fondurile deja alocate, având în vedere faptul că, la scurt timp după numirea acesteia ca ministru, Dascălu Constantin a plecat din minister .......", s-a mai confesat martorul cheie procurorilor DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.