Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV! În plină CRIZĂ financiară cumnatul lui Mircea Geoană vedea lumea şi primea un Porche Cayenne - DNA devoalează secretul succesului dar şi preţul final

zf.ro
Mircea Ionut Costea

Procurorii DNA au trimis recent instanței supreme dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, pentru două fapte de luare de mită și pentru o faptă de trafic de influență.

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate detaliile neștiute ale acestui caz, de la cum au reușit procurorii DNA depistarea banilor de peste hotare a celor cercetați și până la probarea acuzațiilor ce sunt aduse celor trimiși în judecată.

Astfel, alături de Vlădescu mai sunt judecați cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea dar și fostul deputat Cristian Boureanu pentru fapte de complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Citește și: DNA, anunț de ULTIMĂ ORĂ - Sebastian Vlădescu, Cristi Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată! Ce acuzații aduc procurorii

În preambulul dosarului DNA arată pe scurt cum a fost posibil ca în plină criză financiară, dar și înainte și după, oficiali de rang înalt ai statului să încaseze milioane de euro în conturile unor firme din paradisuri fiscale controlate fie direct fie prin interpuși.

Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani de zile, în perioada 2005 - 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată București - Constanța.

Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005 reprezentanții companiei austriece Swietelski ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5 la sută din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales fără întârzieri sumele aferente contractului dintre Swietelski și România.

Preţul succesului vecin cu corupţia

Anchetatorii DNA spun că probele colectate arată că Ionuţ Costea ar fi primit 3.121.328,41 de lei şi 2.320.698 de euro în baza unor contracte fictive încheiate de casa de avocatură Boştină şi Asociaţii cu firme deţinute sau controlate de către persoane apropiate.

Totodată spun anchetatorii el ar fi beneficiat de decontarea contravalorii serviciilor turistice efectuate de el şi membrii familiei şi a primit un autoturism marca Porsche Cayenne.

Astfel, arată DNA, din fondurile încasate de Boştină şi Asociaţii de la compania Swietelsky, Costea ar fi primit, în perioada octombrie 2008-martie 2014, suma totală de 2.563.644,67 de lei, sub forma achitării unor facturi emise de societatea Travel Solutions SRL, pentru servicii turistice de care au beneficiat inculpatul şi persoane apropiate acestuia.

În cursul anului 2008, Costea i-ar fi cerut proprietarului agenţiei de turism SC Travel Solutions SRL, ca, începând din acel moment, toate deplasările lui particulare să fie facturate către societatea de avocaţi Boştină şi Asociaţii.

Pentru stabilirea detaliilor bărbatul a fost pus în legătură cu directorul de contabilitate de la societatea de avocaţi Boştină şi Asociaţii fiind astfel stabilite modalitatea de încheiere a contractului, modul de emitere al facturilor şi încasării plăţilor.

Nu-şi voia numele pe facturi şi chitanţe

"Îmi amintesc faptul că, în cursul anului 2008 am fost sunat de către asistenta domnului Costea Mircea-Ionuţ care mi-a spus că acesta doreşte să ne întâlnim.

Am mers la sediul băncii şi, în cadrul discuţiilor cu acesta, mi-a spus că doreşte ca toate deplasările lui particulare să fie facturate către societatea de avocaţi Boştină şi Asociaţii.

Tot atunci mi-a spus să iau legătura cu directorul de contabilitate de la societatea de avocaţi Boştină şi Asociaţii pentru a stabili modalitatea de încheiere a contractului, modul de emitere al facturilor şi încasării plăţilor.

În continuare am stabilit ca el sau asistenta acestuia să trimită solicitări către angajatele SC Travel Solutions SRL pe mail sau sms, după care se făceau rezervările şi confirmau. Doar în cazul acestui contract, domnul Costea Mircea-Ionuţ solicita oferte şi personal", a explicat patronul firmei de turism.

El a mai povestit cum cei de la Boştină şi Asociaţii i-au atras atenţia că s-a convenit între conducerea societăţii şi Costea Mircea-Ionuţ ca, pe facturi, să nu fie menţionate datele de identificare ale clienţilor sau dacă reprezintă servicii de transport sau cazare, ci doar „contravaloare servicii turistice externe” sau „cheltuieli deplasare externă.

Cel mai important client din timpul crizei financiare

Patronul firmei de turism care a aterizat în mijlocul pretinselor combinaţii Swietelski - Costea - Boştină spune că acest client "a devenit un client important al agenţiei, cu o pondere de aproximativ 30% din totalul vânzărilor".

"De regulă se emiteau facturi către societatea de avocaţi Boştină şi Asociaţii, iar aceştia făceau plata la 2-3 zile. în unele situaţii, însă, martorul a fost nevoit să îl sune pe Costea Mircea-Ionuţ pentru a-i comunica faptul că societatea de avocaţi Boştină şi Asociaţii a întârziat foarte mult plăţile, iar Costea Mircea-Ionuţ îl asigura că va rezolva problema", se arată în dosar.

”Toate facturile emise către societatea de avocaţi Boştină şi Asociaţii au fost doar la solicitarea şi în beneficiul lui Costea Mircea-Ionuţ”, este declaraţia care îi poate face zile fripte cumnatului lui Mircea Geoană.

Declaraţiile patronului firmei de turism sunt întărite de avocatul Doru Boştină care a explicat la rândul său in faţa anchetatorilor mecanismul de decontare a plecărilor lui Costea în străinătate.

”Plăţi directe între Boştină şi Asociaţii şi firma Travel Solutions: toate aceste plăţi vizau deplasări în străinătate ale domnului Costea Ionuţ sau ale unor persoane apropiate acestuia; plăţile se efectuau de fiecare dată când îmi indica acest lucru Costea Ionuţ”, a spus avocatul care a arătat că situaţia a ţinut din octombrie 2008 până în anul 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.