Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV știripesurse – blocajul urbanistic al lui Nicușor Dan încinge spiritele în PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
nicusor dan

Așa cum site-ul nostru a mai relatat, problemele majore are urbanismului din București riscă să degenereze în efecte greu de cuantificat. Specialiștii vorbesc despre un impact negativ de 6% asupra PIB-ului național, de zeci de mii de locuri de muncă ce pot dispărea în Capitală și împrejurimi, de mii de firme ce riscă insolvența din cauza stopării construcțiilor.

Situația blocajului instituțional al Capitalei, inițiat de Nicușor Dan cu susținerea PNL și USR, a început să genereze și discuții politice în partidul de guvernământ, mai ales că filialele de sector încep a conștientiza capitalul negativ de imagine pe care îl acumulează din asocierea cu actualul edil.

Sursele noastre ne arată că nemulțumirile încep să urce spre centru, mai ales în zona liderilor cu suficientă experiență mediatică. Una dintre vocile care nu s-a sfiit să îl critice pe Nicușor Dan este „greul” liberal Rareș Bogdan. Înțelegând probabil că haosul administrativ provocat de suspendarea PUZ-urilor nu va afecta atât de mult constructorii, cât mai ales oamenii simpli, tinerii care își doresc o locuință, agenții imobiliari, firmele de pe circuit și chiar băncile, fostul realizator tv a fost rezervat cu privire la șansele de susținere din partea PNL pentru un nou mandat în fruntea PMB. Nici primarul Sectorului 6 nu s-a declarat încântat de colaborarea cu edilul bucureștean, însă fără a duce nemulțumirea spre decizia politică.

Dacă la nivel central, problemele Capitalei încă nu constituie o prioritate, prin comparație cu guvernarea sau relațiile cu PSD, în unele sectoare numărul vocilor critice este în creștere. „Noi înțelegem că ei (n.r. conducerea centrală) sunt ocupați să țină piept PSD în guvern, însă în ritmul acesta vom avea probleme mari pe plan local. Al nostru (n.r. Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1) e ministru, are alte preocupări. Am greșit o dată în 2020 făcând campanie pentru Nicușor și Clotilde. Vedem astăzi în sondaje cât ne-a costat. Dacă la sector ne-am rupt de primar, asta trebuie să facem și la Capitală, ca să sperăm un scor cu 2 cifre în 2024. Altfel, va fi dezastru” afirmă un vechi liberal de la Sectorul 1.

Un fost lider marcant al PD, astăzi membru al PNL Sector 5 este la fel de supărat: „Eu înțeleg că la PSD-iști le convine de Nicușor, că vor câștiga în 2024 și cu un stâlp de telegraf candidat. Însă pentru noi e dezastru. Sigur că Ciucu nu poate da în Nicușor, că el are alianță cu USR în Consiliu, la el la sector. Dar măcar să ne dea mână liberă în Consiliul General. Pe Pavel (n.r. Popescu, președintele PNL Sector 4) nu ne bazăm, Andrei (n.r. Baciu, președintele PNL Sector 3) e abia numit. Dar dacă nici pe noi, aștia vechi, nu ne ascultă, să nu ne mirăm că vom deconta și dezastrul din București”.

Un alt fost lider liberal din Capitală, fără funcție de conducere azi, dar recunoscut pentru influența și jocurile pe care le coordona până nu demult, se amuză: „O să le iasă pe nas asocierea cu Nicușor, așa cum deja le iese și coaliția cu PSD. Nu ai voie tu, ca partid liberal, să ignori riscurile de șomaj și insolvență. Sunt zeci de mii de oameni, deci și zeci de mii de voturi, ale oamenilor activi și ale întreprinzătorilor. Când o să bubuie toată povestea asta, pe cine o să găsească oamenii vinovat? Doar nu PSD-ul, că Firea urlă zilnic ce dezastru face Nicușor. Tot PNL va deconta. Dacă Rareș (n.r. Bogdan) și cu Dan (n.r. Motreanu) l-ar lămuri pe general (n.r. Nicolae Ciucă) de iminența dezastrului electoral, poate ar schimba strategia. Ei se bazează pe candidaturi comune cu PSD și speră să nu deconteze. Însă uită un lucru: dacă sondajele vor arăta PSD la 30% și PNL la 10%, vor primi de la PSD cel mult 2 sectoare, din care unul e 6, pe care deja îl au.”

Un fost înalt demnitar al PD, ajuns în PNL pe filiera fuziunii la Sectorul 2, ne confirmă spaimele colegilor săi: „Noi la PD eram pragmatici în analiză. Ce avem astăzi, noi liberalii, la PMB? Avem termoficarea, că e directorul nostru, care e în colaps. Avem transportul în comun, care e cum e, unde e tot omul nostru. Deci la astea două nu câștigăm electoral. Pe deasupra, îl susținem pe Nicușor și am făcut prostia aia imensă cu PUZ-urile. Eu nu zic că nu s-au făcut rele și prostii în autorizații. S-au făcut. Dar să pedepsim pe toată lumea pentru o mână de escroci? Și chiar și așa, să aungem să blocăm tot circuitul economic al construcțiilor pentru mofturile primarului? Măcar dacă stătea bine în sondae, să zici că îți aducea el voturile pierdute pe alte părți. Dar așa? Pagubă pe toată linia!”

Sursele noastre susțin că tensiunile vor exploda în curând, iar Ciprian Ciucu ar urma să fie forțat la retragerea spriinului politic pentru primarul Capitalei, demers sugerat deja de unii în interiorul partidului. Rămâne de văzut cum vor juca și alți grei, precum Secretarul general, Lucian Bode, sau Prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu, în prezent doar martori pasivi ai situației care le afectează partidul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.